«Εφυγε» ο συλλέκτης του Αλφρεντ Νόμπελ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εφυγε» ο συλλέκτης του Αλφρεντ ΝόμπελΤετάρτη, Φεβρουάριος 22, 2017 - 15:48

Πέθανε (σε ηλικία 71 ετών) ο καθηγητής Γεώργιος Μάρκου που είχε συγκεντρώσει το 97% του αρχείου του διάσημου Σουηδού εφευρέτη

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Δικαίου Γεώργιος Μάρκου, που αφιέρωσε τη ζωή του στη συγκέντρωση της χαμένης συλλογής του Αλφρεντ Νόμπελ.

Υστερα από χρόνια ερευνών και αφού ξόδεψε μια περιουσία, ο εκλιπών είχε καταφέρει

να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του διάσημου Σουηδού εφευρέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γεώργιος Μάρκου εξέπνευσε την περασμένη Κυριακή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν για περίπου έναν μήνα με πολλαπλά προβλήματα υγείας. Πίσω του αφήνει την αυθεντική συλλογή του «πατέρα της πυρίτιδας» αλλά και το ανεκπλήρωτο όνειρο της δημιουργίας του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ.



Γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε Νομικά στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Ρώμης, ενώ το 1976 έγινε ο πρώτος ορθόδοξος λαϊκός που ανακηρύχθηκε καθηγητής Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ποντιφίκιου Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, στο Βατικανό. Γύρω στο 1980 άρχισε την προσπάθεια για τη συγκέντρωση του αρχείου Νόμπελ, την οποία ολοκλήρωσε τρεις δεκαετίες αργότερα.

6.560 αντικείμενα

«Σήμερα έχω κατορθώσει να συγκεντρώσω το 97% της αρχικής συλλογής του Νόμπελ» είχε δηλώσει ο καθηγητής σε συνέντευξή του στην «Espresso».

Οπως ανέφερε τότε, η συλλογή αποτελείται από 6.560 καταμετρημένα αντικείμενα που αφορούν τον Νόμπελ και τους νομπελίστες του 20ού αιώνα, και προέρχονται από 161 ιδιωτικές συλλογές από 62 χώρες. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει χειρόγραφα, επιστολές, άδειες εφευρέσεων, σχέδια, χαρακτικά, χάρτες, φωτογραφίες, μετάλλια και αντικείμενα από τα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών υλών του Νόμπελ.
Ο Γεώργιος Μάρκου πέθανε χωρίς να καταφέρει να δει τη συλλογή του να στεγάζεται σε μουσείο, καθώς το κτίριο που είχε αρχίσει να κατασκευάζει στο Χαλάνδρι παρέμεινε ημιτελές, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα