Εφιάλτης για έξι πυροσβέστες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕφιάλτης για έξι πυροσβέστεςΤρίτη, Αύγουστος 22, 2017 - 17:21

Τα οχήματά τους εγκλωβίστηκαν στις φλόγες κατά τη διάρκεια της φωτιάς στην Ηλεία και τους έσωσαν τα ελικόπτερα

Από την
Εύα Παπαδάτου

Τραγικές μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 ξύπνησαν στη Ζαχάρω Ηλείας, όπου λίγο έλειψε να καούν ζωντανοί έξι πυροσβέστες!

Η μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στα Ροδινά, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να σπεύσουν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις.

Από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν έξι αεροπλάνα, ενώ από εδάφους έδιναν μάχη 22 πυροσβέστες

με 11 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Ομως δύο από τα οχήματα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, με τους έξι πυροσβέστες να ζουν εφιαλτικές στιγμές βλέποντας τις πύρινες γλώσσες να τους πλησιάζουν επικίνδυνα. Αμέσως τα εναέρια μέσα έκαναν ρίψεις νερού ώστε να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη γύρω από το πυροσβεστικό όχημα, βοηθώντας το έτσι να απεγκλωβιστεί!

Με αυτοθυσία

Το όχημα που κατευθύνθηκε πρώτο στην πυρκαγιά και βρέθηκε με αυτοθυσία μπροστά στο μέτωπο υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ήταν το Κ27 του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων. Ομως μέσα σε δευτερόλεπτα η διεύθυνση των ανέμων άλλαξε και οι φλόγες κύκλωσαν το πλήρωμα, που από τους πυκνούς μαύρους καπνούς δεν μπορούσε ούτε να δει ούτε να αναπνεύσει!

Οι τρεις πυροσβέστες κάλεσαν σε βοήθεια μέσω ασυρμάτου και κλείστηκαν όπως όπως στην καμπίνα του οχήματος, για να αντέξουν λίγα λεπτά παραπάνω ώσπου να φτάσει ενίσχυση.
Τα λεπτά περνούσαν επικίνδυνα και έτσι οι επικεφαλής, για να σώσουν τους άνδρες τους, έδωσαν εντολή στα εναέρια μέσα που έφταναν εκείνη την ώρα στα Ροδινά να εντοπίσουν μέσα στους καπνούς το όχημα και να κάνουν ρίψεις πάνω του και γύρω του, δημιουργώντας έτσι μια ζώνη διαφυγής. Ευτυχώς το σχέδιο πέτυχε και λίγη ώρα αργότερα οι τρεις πυροσβέστες διέφυγαν με το όχημά τους.

Λίγα λεπτά μετά, οι φλόγες «έγλειψαν» ένα δεύτερο όχημα, το Κ17, με άλλους τρεις πυροσβέστες. Ενδεικτικό του τι συνέβη είναι ότι το σήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, το χρώμα και πλαστικά μέρη του οχήματος έλιωσαν!
Σύμφωνα με το ilialive.gr, που βρέθηκε κοντά στο σημείο, οι ψυχολογικά τσακισμένοι πυροσβέστες προσπαθούσαν να πάρουν μια ανάσα και να πιουν λίγο νερό, για να πέσουν πάλι στη μάχη.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα