Δημοψήφισμα στον αφρό της μπίρας

16:38 4/7/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΔημοψήφισμα στον αφρό της μπίραςΣάββατο, Ιούλιος 4, 2015 - 16:00

Οι παρέες νέων σε καφετέριες και μεζεδοπωλεία, και οι ηλικιωμένοι στα καφενεία της γειτονιάς τους πίνουν ούζο και μπίρα... στην υγειά του δημοψηφίσματος και συμφωνούν ή «ξεμαλλιάζονται» για το κρίσιμο δίλημμα!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΝΔΡΕΑ ΑΞΙΩΤΗ
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Οι συζητήσεις των υπέρμαχων του «ναι» και του «όχι», με φόντο τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα, μετά το δημοψήφισμα

της Κυριακής, έχουν ανάψει τις τελευταίες ημέρες. Το βράδυ της Πέμπτης τα τραπέζια μεζεδοπωλείου στο Μοναστηράκι ήταν γεμάτα με δεκάδες νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, και τις κουβέντες τους μονοπωλούσαν οι ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα μας.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως στις καφετέριες του Αμαρουσίου. Εκεί νωρίς το απόγευμα, με την αφίσα του «ναι» στο χέρι, ο κ. Παύλος δεν άφηνε περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την πρόθεση ψήφου: «Πρέπει να ψηφίσουμε όλοι για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευρώ, για να μην μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες» είπε την ώρα που κολλούσε αφίσες στις κολόνες.

Την ίδια στιγμή σε ένα καφενείο ο κ. Γιάννης, που εργαζόταν ως μηχανολόγος μηχανικός και είναι άνεργος εδώ και καιρό, έλεγε στην παρέα του ότι έχει καταλήξει στο «όχι» και δικαιολογούσε την απόφασή του ως εξής: «Δεν πιστεύω πως θα αλλάξει κάτι, αλλά θα ψηφίσω "όχι" γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος από την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια».

«Θα φέρει περιπέτειες»

Δίπλα του ο κ. Αποστόλης, κηπουρός, τασσόταν με το "ναι" και έλεγε επίμονα: «Μα το "όχι" θα φέρει περιπέτειες για όλους μας. Κανείς δεν ξέρει τι μας περιμένει. Προτιμώ να μείνουν τα πράγματα όπως είναι, παρά να γίνουν χειρότερα και μετά να μην μπορούμε να μαζέψουμε την κατάσταση με τίποτα».

Αντίθετη άποψη είχε ο 80χρονος κ. Θόδωρος: «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε γονατίσει. Δεν με φοβίζει η επόμενη μέρα, γιατί δεν πιστεύω πως υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό που ζούμε. Επομένως... όχι! Δεν φοβάμαι για τη σύνταξή μου, δεν με αγγίζει εμένα ο εκφοβισμός».

Λίγα μέτρα πιο μακριά, σε έναν δρόμο στο Μαρούσι, ο 65χρονος καταστηματάρχης κ. Μανώλης έκανε λόγο για «φούντο» και καταστροφή: «Ηδη η αγορά είναι νεκρή. Θα ψηφίσω "ναι", μήπως και σωθεί ό,τι έχει απομείνει όρθιο».

Αποφασισμένη για την ψήφο της εμφανιζόταν και η κυρία Αναστασία με την παρέα της, εξηγώντας το γιατί: «Εχω δύο κόρες, η μία εργάζεται στον τραπεζικό τομέα και η άλλη στη ναυτιλία. Οι ίδιες μού λένε πως πλέον δεν κουνιέται τίποτα, ενώ κι εγώ έχω αρχίσει να φοβάμαι για τη σύνταξή μου, που είναι πετσοκομμένη! Θέλω ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, που θα ανήκει για πάντα στην Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοψήφισμα,dimopsifisma