Δίαιτα για μετά τα τριάντα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔίαιτα για μετά τα τριάνταΤρίτη, Οκτώβριος 20, 2015 - 16:00

Η δρ Κάρολαϊν Αποβιάν προτείνει την κατάλληλη διατροφή για να χαθούν 9 κιλά μέσα σε 21 ημέρες

«Κάνω τη δίαιτα που έκανα πάντα, αλλά δεν χάνω κιλά. Τι φταίει;» αναρωτιούνται πολλές γυναίκες που βρίσκονται γύρω στα 40. Η μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού και οι ορμονικές αλλαγές που συνεπάγεται η έναρξη της εμμηνόπαυσης, απαντά η καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, δρ Κάρολαϊν Αποβιάν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει

ότι η απώλεια βάρους είναι mission impossible. H Αποβιάν προτείνει την κατάλληλη διατροφή αλλά και πρακτικές λύσεις ώστε να πάρει ξανά μπροστά ο μεταβολισμός και να αντιμετωπιστούν τα σκαμπανεβάσματα των ορμονών, για να χαθούν εννέα κιλά μέσα σε μόλις 21 ημέρες.

Για να ενισχυθεί ο μεταβολισμός, όπως επισημαίνει στο νέο βιβλίο της με τίτλο «The Age-Defying Diet», θα πρέπει να προσεχθούν οι τροφές που περιλαμβάνονται στη δίαιτα. Πολλές φορές, από υπερβάλλοντα ζήλο να χαθεί γρήγορα βάρος, μειώνεται η ποσότητα ακόμη και των τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Αυτό όμως γυρίζει μπούμερανγκ, καθώς κάνει πιο αργό τον μεταβολισμό. Επίσης, υπονομεύεται η διαδικασία της αποκατάστασης των βλαβών των κυττάρων, καθώς τα αμινοξέα των πρωτεϊνών αποτελούν τα δομικά συστατικά των κυττάρων που σπεύδουν να επουλώσουν τις «πληγές» τους. Πλούσιες σε αμινοξέα τροφές είναι τα ψάρια, τα αβγά και το κρέας. Και, βέβαια, για να είναι ισορροπημένη η διατροφή, δεν θα πρέπει να της λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Εκείνο που πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό είναι ότι δεν είναι δυνατόν να τρώει κανείς στα 40 ή στα 50 του όσο όταν ήταν 20 ετών. Τα μυικά κύτταρα είναι αυτά που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ενέργεια, αλλά με την πάροδο των χρόνων υπάρχει φυσική απώλεια μυικής μάζας, οπότε μειώνεται και η ενέργεια, δηλαδή οι θερμίδες που έχουν ανάγκη.

Σωματική άσκηση

Καμία δίαιτα όμως δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική, αν δεν συνοδεύεται από σωματική άσκηση. Την αερόβια άσκηση καλό είναι να συνοδεύουν και ασκήσεις με βαράκια, καθώς βάζουν τον οργανισμό στη διαδικασία να συνεχίζει να καταναλώνει θερμίδες και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης στο γυμναστήριο.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει ο ποιοτικός ύπνος καθώς, όταν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά, διαταράσσονται η φυσική αποκατάσταση των μυών και η διαδικασία αναγέννησής τους. Αυτό οδηγεί σε απώλεια μυικής μάζας και ταυτόχρονη αύξηση του λίπους.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη ύπνου ανεβάζει τις ορμόνες της πείνας, αυξάνοντας την κατανάλωση θερμίδων. Γι' αυτό η δρ Αποβιάν συστήνει ελαφρύ δείπνο με τροφές που ευνοούν τον ύπνο, όπως το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Περιλαμβάνει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μειώνει τον χρόνο μέχρι να μας πάρει ο ύπνος και επεκτείνει τη διάρκειά του. Οι τροφές που ευνοούν την αύξηση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη διαδικασία του ύπνου, είναι το αγελαδινό γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα αβγά, τα ψάρια, το λευκό και το κόκκινο κρέας. Τέλος, οι τροφές ολικής αλέσεως συντελούν στην αύξηση της σεροτονίνης, που επίσης «καλοπιάνει» το Μορφέα.

Προϊόντα ολικής άλεσης για το άγχος

Οι ορμονικές αλλαγές από την εμμηνόπαυση που επηρεάζουν τον μεταβολισμό θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τρώγοντας ψάρια, σόγια και πουλερικά, ενώ το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι καταπολεμούν την υπερβολική αύξηση των οιστρογόνων, που έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι συνδέεται με την αύξηση βάρους.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης ελαττώνουν το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ τα σπαράγγια, τα πεπόνια και το κάρδαμο μειώνουν το πρήξιμο στην κοιλιά, διώχνοντας την άσχημη διάθεση που προκαλεί. Από την άλλη θα πρέπει να αποφεύγεται διά ροπάλου η ζάχαρη, καθώς κάνει πιο έντονα τα συμπτώματα των ορμονικών αλλαγών. Επίσης ο καφές, το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά και οι τροφές με υψηλά λιπαρά, που μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα