Δέκα νεκροί και χάος με τους αγνοούμενους

COVER STORYΝέες συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιβατών από το πλοίο της κολάσεωςΔέκα νεκροί και χάος με τους αγνοούμενους Τρίτη, Δεκέμβριος 30, 2014 - 14:06

Σε τραγωδία δίχως τέλος εξελίχτηκε το θρίλερ με το φλεγόμενο «Norman Atlantic», καθώς σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των ελληνικών και ιταλικών Αρχών, οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, ενώ πληροφορίες αργά το βράδυ ανέφεραν 10 θύματα! Από εκεί και πέρα, ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί σχετικά με τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων, διασωθέντων και πιθανών αγνοουμένων. Η γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου συνεχίστηκε αδιάκοπα

μέχρι τις 3.50 το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε εγκατέλειψε το πλοίο ο τελευταίος επιβαίνων, ο Ιταλός καπετάνιος.
Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι διασώθηκαν 432 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, σε σύνολο 478, σύμφωνα με τη λίστα που παρέδωσε η ακτοπλοϊκή εταιρία. Από ιταλικής πλευράς, η υπουργός Αμυνας Ρομπέρτα Πινότι και ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι έκαναν λόγο για 458 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 427 έχουν διασωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία συνεχίζεται αφού οι αριθμοί δεν «βγαίνουν». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς, υπάρχουν 36 άνθρωποι που βρίσκονται στη λίστα των επιβαινόντων, αλλά ως χθες το βράδυ δεν υπήρχαν στον κατάλογο των διασωθέντων, ενώ σύμφωνα με τους Ιταλούς αναζητούνται 21 άτομα. Επίσης, έκπληξη προκαλεί η μακάβρια γκάφα των ιταλικών Αρχών σε σχέση με τον Γιώργο Δούλη, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των θυμάτων, αλλά η σορός του δεν αναγνωρίστηκε από τον γιο του!

Διασταύρωση στοιχείων

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική πλευρά αποφεύγουν να μιλήσουν ευθέως για αγνοουμένους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Νίκο Λαγκαδιανό, οι έρευνες συνεχίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή, ενώ επιχειρείται διασταύρωση της λίστας επιβατών με τη λίστα διασωθέντων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πιθανοί αγνοούμενοι.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως αμφιβάλλει αν η λίστα επιβατών είναι σωστή, προσθέτοντας ότι εμφανίζονται σε αυτή δύο συνεπώνυμοι επιβάτες που τελικά είναι ένας! Επίσης, ο Μαουρίτσιο Λούπι δήλωσε ότι «είναι πολύ πρόωρο» να μιλάμε για αγνοουμένους. Ο ίδιος αποκάλυψε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 478, για τον οποίο μάλιστα είπε ότι δεν γνωρίζει αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και μια γυναίκα, σύζυγος μέλους του πληρώματος, η οποία δεν είχε δηλωθεί στη λίστα επιβατών.
Τα κέντρα έρευνας και διάσωσης των ακτοφυλακών Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Ναυτιλίας κάλεσε εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρίας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον κατάλογο των επιβατών. Επίσης, αξιωματικοί του ιταλικού πολεμικού ναυτικού επιβιβάστηκαν χθες το μεσημέρι στο πλοίο και ξεκίνησαν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό του και ειδικά στα γκαράζ, αφού υπάρχουν μαρτυρίες οδηγών φορτηγών που αναφέρουν ότι αρκετοί συνάδελφοί τους αναπαύονταν μέσα στα οχήματά τους όταν ξέσπασε η φωτιά. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπήρχαν παράτυποι μετανάστες κρυμμένοι στα αμπάρια. Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτή την πιθανότητα, τόνισε όμως ότι οι λιμενικές Αρχές πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους κατά την επιβίβαση στα πλοία. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο συνέλαβαν περίπου εννιά άτομα που προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο συγκεκριμένο πλοίο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και σε 70 από τα φορτηγά έγινε διπλός έλεγχος.

Παράλληλα συνεχίζεται και η επιχείρηση έρευνας στη θαλάσσια περιοχή. Για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές: 2131371042 και 2131371036.

Πάντως, η υπόθεση αποτελεί από χθες αντικείμενο έρευνας της ιταλικής Δικαιοσύνης, καθώς ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ανακοίνωσε την έναρξη της σχετική διαδικασίας.

Θρίλερ με την αναγνώριση του Γ. Δούλη
Απίστευτη, φρικιαστική ανατροπή πήρε η τραγωδία με τον άτυχο Γιώργο Δούλη (φωτό), καθώς ο γιος του κλήθηκε να αναγνωρίσει τη σορό του πατέρα του και τελικά διαπίστωσε ότι ανήκε σε άλλον επιβαίνοντα στο μοιραίο «Norman Atlantic». Σύμφωνα με τον Λάμπρο Δούλη, ο οποίος μετέβη στο νεκροτομείο του Πρίντεζι, ο νεκρός που του έδειξαν δεν ήταν ο πατέρας του! Οπως είπε ο ίδιος, οι Αρχές τού ζήτησαν να περιμένει το επόμενο πλοίο, προκειμένου να δει αν κάποιο από τα πέντε άψυχα σώματα που επρόκειτο να μεταφερθούν στο Πρίντεζι ήταν του Γιώργου Δούλη.

Η υπόθεση με τον Ελληνα νεκρό έχει μετατραπεί σε θρίλερ, καθώς προχτές το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι ο Γιώργος Δούλης είχε εγκλωβιστεί μαζί με τη γυναίκα του Θεοδώρα στη γλίστρα του πλοίου και λίγο προτού καταλήξει στη λέμβο που θα τον οδηγούσε στη σωτηρία κόπηκε το νήμα της ζωής του. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τον άνδρα αναίσθητο, ενώ η γυναίκα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας.

Η ίδια, πάντως, σε δηλώσεις στο Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την περιπέτειά της παρουσίασε μία διαφορετική εκδοχή και είπε ότι οι δυο τους έπεσαν στη θάλασσα: «Κολυμπούσαμε για τέσσερις ώρες στο νερό και μου φώναζε "πεθαίνουμε, πεθαίνουμε". Ετρεχε αίμα από τη μύτη του άντρα μου, γιατί πιθανόν είχε χτυπήσει το κεφάλι του κάπου στο πλοίο».

«Ιπτάμενοι ήρωες» που σώζουν ζωές
Επιχειρούν μέρα - νύχτα σε βουνά και θάλασσα, συχνά υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως στη δραματική επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων στο «Norman Atlantic» ανοιχτά της Κέρκυρας. Τα πληρώματα των Super Puma και τα τεχνικά κλιμάκια που υποστηρίζουν τα ελικόπτερα είναι οι αφανείς ήρωες της τεράστιας προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυτοθυσία καλούνται να σώσουν ανθρώπινες ζωές είτε πάνω από πλοία που βουλιάζουν είτε από τα κύματα της μανιασμένης θάλασσας.

Σπεύδουν σε δύσβατα σημεία για να απεγκλωβίσουν ορειβάτες και καθημερινά είναι σε ετοιμότητα για αεροδιακομιδή ασθενών, εγκύων και τραυματιών από τα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου ή άλλες περιοχές της χώρας, που δύσκολα προσεγγίζει άλλο ιπτάμενο μέσο. Η αποστολή εκκένωσης του «Norman Atlantic» ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν θυελλώδεις και τα κύματα που χτυπούσαν το πλοίο δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο την προσέγγισή του και τη διάσωση των επιβαινόντων. Ολα σχεδιάζονται με χειρουργική ακρίβεια, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ζωές των διασωθέντων αλλά και του πληρώματος. Και σε αυτή την επιχείρηση τα πληρώματα των Super Puma (όπως και των Aegean Hawk του Ναυτικού) έφεραν εις πέρας την αποστολή τους με επιτυχία.

Στάθης Δεληγιώργης

«Μας έδερναν οι Τούρκοι για να φύγουν πρώτοι»
Η συγκλονιστική μαρτυρία της σοπράνο Δήμητρας Θεοδοσίου για την κόλαση που έζησε στο πλοίο «Norman Atlantic»

Δραματικές σκηνές, παρόμοιες με εκείνες των διάσημων έργων της όπερας στα οποία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έζησε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, η οποία ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες του φλεγόμενου «Norman Atlantic». Μάλιστα, η ίδια προχώρησε και στη σοκαριστική αποκάλυψη πως επιβάτες προερχόμενοι από ασιατικές χώρες, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από το πλοίο της κόλασης και να διαφύγουν πρώτοι, ποδοπατούσαν τον κόσμο!

«Ημασταν στο πάνω κατάστρωμα όλοι περιτριγυρισμένοι από τις φλόγες και ήρθαν τα πλοία για να σβήσουν τις φωτιές και μας κατάβρεχαν! Μας πλάκωσαν στο ξύλο Ιρακινοί, Τούρκοι που έτρεχαν για να σωθούν πρώτοι. Εμένα με πέταξαν κάτω τρεις φορές και έφυγα πέντε μέτρα» είπε συγκλονισμένη η γνωστή σοπράνο στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Οπως περιέγραψε η ίδια: «Υπήρχαν άνδρες, Ιρακινοί, Τούρκοι, Πακιστανοί, που ήταν στο πλοίο. Είχε δοθεί η προτεραιότητα σε παιδιά, ηλικιωμένους και γυναίκες, αλλά εκείνοι σκαρφάλωναν και χτυπούσαν, μας τραβούσαν μακριά, προσπαθούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για να σωθούν!»
Οπως σημείωσε η σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, έζησε τον απόλυτο εφιάλτη πάνω στο πλοίο. Ωστόσο όταν άκουσε μέσα στη νύχτα και ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες τον ήχο από το ελικόπτερο που πήγε για να περισυλλέξει επιβαίνοντες από το πλοίο, ανέκτησε τις δυνάμεις της και ευτυχώς βγήκε σώα από το φλεγόμενο ακυβέρνητο καράβι και μεταφέρθηκε στο Λέτσε. «Εγώ ξύπνησα από τον καπνό που βγήκε από το δωμάτιό μου. Ηταν όλα άσπρα, δεν φαινόταν τίποτα! Ισα που φόρεσα το παντελόνι μου, το πουλόβερ μου, το μπουφάν μου και βγήκα έξω. Πολλές πόρτες είχαν μπλοκάρει. Ημασταν περιτριγυρισμένοι από φλόγες! Εβρεχε, 12 μποφόρ, κάποια στιγμή χιόνισε κιόλας. Κάποιες βάρκες του πλοίου έφυγαν, κάποιες δεν δούλευαν. Πανικός! Δεν υπήρχε κανείς από το πλήρωμα, μόνον ένας στα σωσίβια και όποιος είδε τον Κύριο πρόλαβε» είπε η διεθνούς φήμης σοπράνο. Η καταξιωμένη καλλιτέχνις στις αρχές Ιανουαρίου πρόκειται να δώσει μια σειρά από προγραμματισμένες παραστάσεις στην Ιταλία.

Μαρία Μεϊμάρη

«Ελιωναν λαμαρίνες, ακούγαμε εκρήξεις»
Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων που έζησαν τον τρόμο στο κατάστρωμα του «Norman Atlantic» έρχονται συνεχώς στο φως αποκαλύπτοντας το μέγεθος της τραγωδίας. «Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5.00 το ξημέρωμα το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Αρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14 ετών. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο και θα τους συναντήσω στην Πάτρα» περιέγραψε ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, που μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα.

«Ελιωναν οι σόλες μας!» είπε ο κ. Ανδρέας, οδηγός νταλίκας που κοιμόταν την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. «Ηταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Πυρωμένο σίδερο! Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία».

Πολλοί από τους επιβαίνοντες στο πλοίο έχουν επιστρέψει στην αγκαλιά των δικών τους ανθρώπων. Συγκινητική είναι η ιστορία ενός ζευγαριού από την Αμοργό. Η Ράνια Θηραίου, η οποία χωρίστηκε αναγκαστικά από τον σύζυγό της κατά τη δραματική επιχείριση διάσωσης, για ώρες αγωνιούσε για την τύχη του. Πλέον είναι πάλι μαζί και περιέγραψε στην «Espresso» τη στιγμή που τον έσφιξε στην αγκαλιά της.

«Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη» δήλωσε και θυμήθηκε τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στο φλεγόμενο πλοίο: «Ξυπνήσαμε επειδή μυρίσαμε τον καπνό κι ακούσαμε μόνο μια ανακοίνωση στα αγγλικά που έλεγε "όλο το πλήρωμα στο κατάστρωμα". Από το φινιστρίνι της καμπίνας έβλεπα τις φλόγες από το κάτω μέρος του πλοίου! Αυτό που συνέβη ήταν τρομακτικό και εξοργιστικό! Ο καπετάνιος και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του πλοίου δεν ήταν πουθενά. Μέχρι τις 8.00 το βράδυ, που ο κόσμος είχε ξεπαγιάσει, πού ήταν; Μέσα στην καμπίνα, στα ζεστά»!

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία του 47χρονου οδηγού νταλίκας Χαράλαμπου Μπούρμπου: «Οταν ξέσπασε η φωτιά κάποιοι συνάδελφοί μου ξεκουράζονταν μέσα στα οχήματά τους» είπε μέσα από το νοσοκομείο της Κέρκυρας συμπληρώνοντας πως φοβάται ότι κάποιοι έχουν εγκλωβιστεί στο αμπάρι και δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. Τις ώρες αγωνίας που έζησαν και τη μάχη που έδωσαν για να κρατηθούν στη ζωή περιέγραψαν ακόμη πολλοί από τους διασωθέντες που έφτασαν χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Μια φράση επαναλαμβανόταν συνεχώς από όλους: «Να μην τύχει σε κανέναν!»

Η Φαίη και η Αλεξάνδρα, δύο αδελφούλες από την Ελλάδα, έμειναν και αυτές για λίγο στο νοσοκομείο. Με την ανεμελιά της παιδικής τους ηλικίας περιγράφουν όσα έζησαν σαν σκηνή βγαλμένη από την ταινία «Τιτανικός»! Οι σκηνές όμως που εκτυλίχθηκαν πάνω στο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου ήταν πραγματικές: Χάος και πανικός.

«Το καράβι ήταν υπερφορτωμένο»
Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες (βρομιά και συνωστισμός) που επικρατούσαν στο μοιραίο «Norman Atlantic» είχε προχωρήσει πριν από τον απόπλου, με ανάρτηση στο facebook, η νεαρή Ευθυμία Αρβανίτη. Η κοπέλα εξεπλάγη δυσάρεστα όταν φτάνοντας στο λιμάνι της Πάτρας διαπίστωσε ότι το καράβι με το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψει δεν ήταν αυτό για το οποίο είχε αγοράσει εισιτήριο αλλά ένα κατά πολύ μικρότερο, στο οποίο σε μερικές ώρες έμελλε να βιώσει μια ανείπωτη περιπέτεια.

Η νεαρή ζει στη Γερμανία και έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook (και μάλιστα στη σελίδα ANEK LINES Official Fan Page): «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε Ηγουμενίτσα, με καθυστέρηση ήδη στην ώρα άφιξης / αναχώρησης (Πάτρα - Αγκόνα). Εκτός από παστωμένοι και υπερφορτωμένοι για τη χωρητικότητα του συγκεκριμένου πλοίου δεν υπάρχει και απολύτως καμία ενημέρωση για το πόσο θα καθυστερήσουμε να φτάσουμε Αγκόνα. Ενοχλητική δυσωδία, διάχυτη σε όλους τους χώρους του πλοίου, τουαλέτες απαράδεκτες, καρέκλες σπασμένες και όλα αυτά στην ίδια τιμή που θα έπρεπε κανονικά να ταξιδέψουμε με ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο πλοίο της γραμμής».

Εξοργισμένη, η Ευθυμία Αρβανίτη αναρωτήθηκε: «Για πόσο ηλίθιους και κορόιδα μας έχετε; Πόσο ασφαλές είναι να υπερφορτώνετε ένα πλοίο τέτοιας κατηγορίας για να μη χάσετε τα ευρουλάκια; Ποιος και πώς θα δικαιολογήσει την έξτρα ώρα καθυστέρησης από δουλειές / άλλα μέσα κυκλοφορίας / ακύρωση κρατήσεων ξενοδοχείων κ.λπ.;»

Περιέγραψε ακόμα ότι ο κόσμος καθόταν στο πάτωμα και κάποιοι φούσκωναν στρώμα, γιατί οι καμπίνες ήταν πλήρεις: «Φεύγοντας βάλτε μας και να το καθαρίσουμε κιόλας. Εχουν γίνει μπερδέματα με τις καμπίνες, έχουν βγάλει τον κόσμο έξω στο σαλόνι με μικρά παιδιά και περιμένει. Πολύ που σας ενδιαφέρει βέβαια. Μπάχαλο!»

Keywords
χαος, νεκροι, anek lines, ελλαδα, ανεκ, συλληψεις, συγκεκριμένο, τίθενται, super, puma, προσφορες, aegean, hawk, φως, πατρα, κερκυρα, espresso, facebook, anek, lines, official, fan, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, φωτια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, μπουφαν, anek lines, χωρες, ανεκ, γερμανια, γυναικα, ηγουμενιτσα, θαλασσα, θριλερ, ιταλια, νησια, ξυλο, ονοματα, σωτηρια, τρομακτικο, τυχη, φως, ωρα, aegean, anek, puma, αγκαλια, αγωνια, αεροδρομιο, αιμα, αλεξανδρα, αμοργο, απιστευτο, αποκαλυψη, βαρκες, βουνα, βραδυ, δημητρα, γινει, γινονται, δηλωσεις, δοθει, δωσει, εγινε, εγγραφα, ειπε, υπαρχει, εμειναν, ενημερωση, επικοινωνια, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερευνες, ερχονται, εταιρια, ετων, ευθυμια, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, ηρωες, θεοδωρα, θυελλα, ηχο, κυματα, λειτουργια, λετσε, λιμενικο, λογο, μακρια, μηχανικος, μιλτιαδης, μυτη, νερο, νικο, νημα, νυχτα, ξημερωμα, οδηγος, οκτω, ονομα, οχηματα, παιδια, πλοια, πλοιο, πορτες, πρωι, ρολο, σαββατο, συγκεκριμένο, συζυγο, σειρα, σκηνες, σοπρανο, σορος, σωα, σωσιβια, τιμη, τίθενται, τριτη, συμπτωματα, φορτηγα, χαρα, ωρες, αφανεις, super, μποφορ, δουλειες, δωματιο, hawk, fan, υπουργειο, κοπελα, lines, νοσοκομειο, official, πακιστανοι, πληροφοριες, σκηνη, σωματα
Τυχαία Θέματα