Χάπι ντομάτας ασπίδα προστασίας από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά

ΡΕΠΟΡΤΑΖΧάπι ντομάτας ασπίδα προστασίας από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικάΤετάρτη, Ιούνιος 11, 2014 - 17:06

Ολα τα ευεργετικά συστατικά της ντομάτας σε ένα χαπάκι! Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να συμπυκνώσουν τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που έχει ένα ολόκληρο κιλό ντομάτες σε μόλις ένα χάπι. Οπως υποστήριξαν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ακόμα και όσοι δεν συμπαθούν το κόκκινο λαχανικό μπορούν να επωφεληθούν από το λυκοπένιο, την ουσία που χαρίζει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της και την ίδια στιγμή προάγει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Στο

διάστημα της δίμηνης μελέτης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είτε είχαν επιζήσει από έμφραγμα είτε υπέφεραν από στηθάγχη ή άλλα καρδιακά προβλήματα παρουσίασαν βελτιωμένη αγγειακή λειτουργία, χάρη στην καθημερινή λήψη ενός μόλις χαπιού. Το λυκοπένιο βελτίωσε σημαντικά την υγεία των ενδοθηλιακών κυττάρων που αποτελούν το κλειδί για την καλή ροή του αίματος σε όλο το σώμα και την προστασία από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Στο τέλος της μελέτης τα αιμοφόρα αγγεία των συμμετεχόντων είχαν διευρυνθεί κατά 50% και εργάζονταν σχεδόν εξίσου καλά με αυτά των υγιών συμμετεχόντων. Οι ερευνητές επισήμαναν στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Plos One» ότι η βελτίωση αυτή παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες λάμβαναν αντιυπερτασικά χάπια, στατίνες ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, σχεδιασμένα για να προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα