Μπλόκαραν τον γάμο των μελλονύμφων διότι ήταν κουμπάροι

19:21 1/4/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΜπλόκαραν τον γάμο των μελλονύμφων διότι ήταν κουμπάροιΤετάρτη, Απρίλιος 1, 2015 - 19:14

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους δύο μελλόνυμφοι όταν τους απαγορεύτηκε να τελέσουν θρησκευτικό γάμο επειδή ήταν κουμπάροι και, σύμφωνα με το καταστατικό, θεωρούνται πνευματικοί συγγενείς δεύτερου βαθμού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γαμπρός είχε βαφτίσει στο παρελθόν το παιδί της νύφης, γεγονός που στάθηκε εμπόδιο για το ζευγάρι να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Η απαγόρευση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο περιβάλλον των δύο νέων ανθρώπων, που ήθελαν να παντρευτούν ενώπιον Θεού και ανθρώπων και όχι ενώπιον...

δημάρχου!

Αν και δεν έχουν καμία συγγένεια εξ αίματος, η Ορθοδοξία τούς κατατάσσει σε κατηγορία που αποτρέπει την τέλεση θρησκευτικού γάμου, αφού τους θεωρεί πνευματικούς συγγενείς. Το θέμα απασχόλησε και την Ιερά Σύνοδο, η οποία κατόπιν γνωμοδότησης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, αποφάσισε στις αρχές Μαρτίου ότι «κωλύεται ο γάμος μεταξύ του ζευγαριού εκ Ρόδου ένεκεν πνευματικής συγγένειας δευτέρου βαθμού, ήτοι γάμου μεταξύ αναδόχου και μητρός αναδεκτού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση αυτή δεν ελήφθη μόνο για το συγκεκριμένο ζευγάρι, καθώς προβλέπεται για όλα τα ζευγάρια που τυγχάνει να είναι και κουμπάροι. Συγκεκριμένα αναφέρεται στις προϋποθέσεις του καταστατικού περί «τελέσεως θρησκευτικού γάμου» της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η σχετική διάταξη προβλέπει: «Κωλύεται ο γάμος μεταξύ του (της) αναδόχου (νονού) και του (της) βαπτισθέντος ή των γονέων του και τανάπαλιν. Πνευματικοί αδελφοί δε λογίζονται εκείνοι οι οποίοι έχουν κοινό ανάδοχο και επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικού γάμου στις περιπτώσεις αυτές. (ΝΓ' της Πενθέκτης)».

Αναχρονιστική

Οπότε μετά το κώλυμα να παντρευτούν αλλόθρησκοι, πολύγαμοι (επιτρέπονται έως τρεις γάμοι) και συγγενείς εξ αγχιστείας, απαγορεύεται και στους κουμπάρους, στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο έχει βαφτίσει παιδί του άλλου. Ομως επιτρέπεται ο θρησκευτικός γάμος σε όσους έχουν βαφτιστεί από τον ίδιο νονό, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία τούς θεωρεί πνευματικά αδέλφια.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ιερείς που κρίνουν αναχρονιστική τη συγκεκριμένη αντίληψη της Εκκλησίας, στην περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει συγγένεια εξ αίματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα