«Άσυλο» αστέγων η χλιδάτη Κηφισιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖΦωτορεπορτάζ της Espresso με ανθρώπινα ναυάγια δίπλα στις ακριβές βιτρίνες«Άσυλο» αστέγων η χλιδάτη ΚηφισιάΔευτέρα, Οκτώβριος 9, 2017 - 15:31

❱❱ Μετά το κέντρο της Αθήνας, και τα φανταχτερά βόρεια προάστια γέμισαν με ανθρώπινα ναυάγια • Εικόνες-σοκ λίγα μέτρα μακριά από τις βίλες και τα ακριβά αυτοκίνητα

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ • ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΟΥ

Οταν το 2010 η χώρα έμπαινε στην περιπέτεια των Μνημονίων και η κρίση βάθαινε στην ελληνική

κοινωνία, κανένας δεν φανταζόταν ότι επτά χρόνια μετά θα υπήρχαν τόσοι πολλοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι θα κοιμούνταν στους δρόμους.

Οι άστεγοι αυξήθηκαν δραματικά στα παγκάκια και τα πεζοδρόμια του κέντρου της Αθήνας, όμως πλέον τους συναντά κανείς ακόμη και στη χλιδάτη Κηφισιά λίγα μέτρα μακριά από τις βίλες και τα ακριβά αυτοκίνητα! Στην πρωτοφανή κρίση που βιώνουν οι Ελληνες, η φτώχεια και η εξαθλίωση δεν έπληξαν μόνο τις φτωχογειτονιές του λεκανοπεδίου, αλλά αγγίζουν πλέον και τα πάλαι ποτέ εύπορα βόρεια προάστια.

Στους εμπορικούς δρόμους της Κηφισιάς, πλάι στα ακριβά εμπορικά καταστήματα και στους μεγάλους οίκους μόδας, ανθρώπινα ναυάγια κοιμούνται σε χαρτόκουτα και σε πεζούλια και ζητιανεύουν ένα πιάτο φαΐ ή λίγα χρήματα από τους περαστικούς, χωρίς να ξέρουν πώς θα βγάλουν τον δύσκολο χειμώνα που έχουν μπροστά τους.

Τα χαρτόκουτα και οι κουβέρτες των αστέγων μπροστά από τις ακριβές βιτρίνες της Κηφισιάς είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον δήμο που αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης για την ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας.

Η «Espresso» περιηγήθηκε στους δρόμους της Κηφισιάς και, ανάμεσα στα πολυτελή καφέ και τα καταστήματα επώνυμων οίκων μόδας, κατέγραψε εικόνες φτώχειας πανομοιότυπες με αυτές που αντικρίζει κάποιος στο χτυπημένο από την ανθρωπιστική κρίση ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Με μια κουβέρτα

Ελάχιστα μέτρα από τον εμβληματικό «Τροχονόμο» της Κηφισιάς, οικογένειες αστέγων στοιβάζονται στα δημόσια ουρητήρια με μια κουβέρτα, αναζητώντας προστασία στην πλατεία που κάποτε αποτελούσε σημείο συνάντησης για τους μεγαλοσυνταξιούχους των βορείων προαστίων.

Ανεβαίνοντας προς την οδό Κασσαβέτη, στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται τράπεζα, έχει βρει καταφύγιο ακόμη ένας άστεγος, ο οποίος κοιμάται κάθε βράδυ εκτεθειμένος στο κρύο και στους κινδύνους της νύχτας, έχοντας συντροφιά μια μπίρα και λίγο ψωμί που αγοράζει με όσα ψιλά μαζεύει από τους περαστικούς.

«Κάθε πρωί τον ξυπνάω και τον βοηθάω να μαζέψει τα ρούχα του για να ανοίξει η τράπεζα. Είναι εδώ παραπάνω από έναν χρόνο. Ολη την ημέρα χάνεται αλλά το βράδυ εδώ, στο κρεβάτι του...» λέει στην «Espresso» ο Περικλής, υπάλληλος σεκιούριτι, που είναι ο φύλακας του εμπορικού κέντρου και η μοναδική παρέα των ανθρώπων που ζουν πια στο περιθώριο.

Στα παγκάκια της Παναγίτσας έχει στήσει το «σπίτι» του ο Σωτήρης Τσαρβατζάς, πρώην πωλητής και νυν άστεγος. Το πρωί πουλάει χαρτομάντιλα έξω από το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του Βάρσου και μόλις πέσει το φως της ημέρας, μαζεύει από τα σκουπίδια νάιλον και χαρτιά για να ξαπλώσει στο προαύλιο της εκκλησίας.

«Τα έχασα όλα»

«Δεν παλεύεται ο ύπνος στον δρόμο. Είναι το κρύο, είναι η φασαρία και δεν μπορείς με τίποτα να βρεις ησυχία. Εγώ ούτε να κοιμηθώ μπορώ πια ούτε να ηρεμήσω» λέει στην «Espresso» ο κ. Τσαρβατζάς, ο οποίος βρέθηκε στον δρόμο πριν από δύο χρόνια, όταν έμεινε χωρίς δουλειά. Και προσθέτει: «Δούλευα ως πωλητής, αλλά με την κρίση δεν έμεινε τίποτα. Επρεπε να πληρώνω νοίκια, λογαριασμούς, δεν είχα και έτσι έχασα και το σπίτι. Τώρα, ούτε δουλειά μπορώ να βρω ούτε τίποτα. Εχω πρόβλημα με την κοίλη μου και το μόνο που θέλω είναι ένα δωμάτιο και λίγο νερό για να πλένομαι» επισημαίνει ο 59χρονος, που ζει στην Κηφισιά από 13 χρόνων, αλλά σήμερα πια βρίσκει όλες τις πόρτες κλειστές γι' αυτόν.

«Αμα ζήσω, έζησα...» λέει με πικρία και μιλά για τη στάση των καταστηματαρχών της Κηφισιάς που καλούν σε καθημερινή βάση την Αστυνομία για να τον διώξει. Ακόμη και να φύγει ο κ. Σωτήρης, όμως, θα παραμείνουν τα γεμάτα με απόρους παγκάκια στο πάρκο του Κεφαλαρίου και οι άστεγοι στα πεζούλια, για να θυμίζουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες ότι δίπλα στην αίγλη των αστραφτερών μπιστρό και τη χλιδή των επώνυμων οίκων μόδας έχουν πάρει μια γωνιά και οι σύγχρονοι «Αθλιοι» της Κηφισιάς…

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς»

Για μία νέα γενιά απόρων, που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στους δρόμους της Κηφισιάς, κάνουν λόγο παράγοντες της πόλης και καταστηματάρχες σχολιάζοντας στην «Espresso» το φαινόμενο των αστέγων στη γειτονιά τους.

«Είναι όντως αξιοπρόσεκτο και πρωτόγνωρο για την Κηφισιά να βλέπεις αστέγους στην είσοδο του πάρκου και την πλατεία» επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, την ώρα που η πλευρά του σημερινού δημάρχου Γιώργου Θωμάκου δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα μέσω των κοινωνικών δομών.

«Είναι κάτι που αρχίσαμε να βλέπουμε τα δύο τελευταία χρόνια. Κάποιοι είναι Κηφισιώτες, τους ξέρουμε. Δεν είχαμε συνηθίσει να ανοίγουμε το πρωί τα μαγαζιά μας και να βλέπουμε στη γωνία κόσμο να κοιμάται» λέει στην «Espresso» ο Γιώργος, ιδιοκτήτης καταστήματος επώνυμων υποδημάτων στο κέντρο της Κηφισιάς.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα