Ασφυξία στα έγκατα της γης

ΚΟΣΜΟΣΑσφυξία στα έγκατα της γηςΠέμπτη, Μάιος 15, 2014 - 16:42

Ενα βραχυκύκλωμα έγινε αιτία ίσως για τη χειρότερη τραγωδία που έχει πλήξει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Μόνο που το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο διέρρευσε προκαλώντας τη φονική έκρηξη στο ορυχείο της πόλης Σόμα διαπέρασε και τη ραχοκοκαλιά της τουρκικής κοινωνίας, καθώς διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι στα έγκατα της γης έστελναν ακόμα και παιδιά, από τα

οποία απαιτούσαν εργασία σαν να είναι ενήλικοι. Τέσσερα από αυτά τα παιδιά-είλωτες δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Η οργή του κόσμου για το δυστύχημα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με δακρυγόνα. Ο απολογισμός των 238 νεκρών, που ανακοίνωσε προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι προσωρινός και σίγουρα πολύ μικρότερος από τον τελικό αριθμό των ανθρώπων που βρήκαν τον θάνατο από το μονοξείδιο του άνθρακα. Ακόμα και «θαύματα», όπως αυτό που συνέβη χθες το μεσημέρι, όταν ανασύρθηκαν ζωντανοί έξι εργάτες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους τουλάχιστον άλλους 100 που παρέμεναν εγκλωβισμένοι μετά την έκρηξη που προκάλεσε το βραχυκύκλωμα σε βάθος δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε χθες στον τόπο της τραγωδίας, στη δυτική Τουρκία, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο, και δεν δίστασε να εμφανιστεί ενώπιον πλήθους από τους συγγενείς των νεκρών και αγνοουμένων. «Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης» είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες». Αφού υποσχέθηκε πλήρη έλεγχο, σημείωσε: «Θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη». Εσπευσε δε να καλέσει την κοινή γνώμη «να μη δώσει βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό». Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, είπε πως έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κρατική υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο αναφέρει ότι η εν λόγω επιχείρηση λάμβανε επαρκή μέτρα ως προς τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας. Στη συνέχεια ο Ερντογάν έδωσε παραδείγματα από εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και υποστήριξε: «Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία. Είναι φυσιολογικό».

«Οχι στην έρευνα»

Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή 15 ημέρες πριν από το δυστύχημα. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στόχος της αντιπολίτευσης με εκείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.

Γιάννης Δανδουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα