«Αρμαγεδδών αντιβιοτικών» στη Μεσόγειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Αρμαγεδδών αντιβιοτικών» στη Μεσόγειο Τρίτη, Απρίλιος 28, 2015 - 19:40

Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα χτυπήσει πρώτα ο «Αρμαγεδδών των αντιβιοτικών», τον οποίο οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (Escmid) αναμένουν τα επόμενα δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου στην Κοπεγχάγη προειδοποίησαν ότι την ώρα που περιορίζεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων αντιβιοτικών, πληθαίνουν τα βακτήρια που αναπτύσσουν ανθεκτικότητα εξαιτίας της κακής χρήσης των αντιβιοτικών. Αυξάνεται έτσι κατακόρυφα ο κίνδυνος να φτάσουμε στο

σημείο που δεν θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και μια απλή μόλυνση θα γίνεται θανατηφόρα.

Οι επιστήμονες έκαναν ξεκάθαρα λόγο για επικείμενο «Αρμαγεδδώνα». Οπως υπολογίζουν, το 2025 οι θάνατοι από μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεπεράσουν τους 1.000.000 τον χρόνο, ενώ το 2050 θα αγγίξουν σε παγκόσμιο επίπεδο τους 10.000.000 ετησίως, αν δεν αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης των βακτηρίων. Προειδοποιούν δε ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο. «Στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική» τόνισε ο πρόεδρος της Escmid, Μουράτ Ακόβα. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα, αλλά και ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικά συστήματα καταγραφής σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν καταφέρνουμε καν να καταλάβουμε για ποιο βακτήριο πρόκειται» εξηγεί.

Πρόβλημα στις εγχειρήσεις

«Εδώ και 40 χρόνια γίνεται αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών» επισημαίνει ο διευθυντής της Escmid, Τζιουζέπε Κορνάλια. «Ενώ η ανθεκτικότητα μεγαλώνει συνεχώς, τα νέα αντιβιοτικά όλο και μειώνονται, γι' αυτό το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Ο συναγερμός είναι ρεαλιστικός» τονίζει. Εξηγεί πως ακόμη και μια απλή εγχείρηση θα είναι προβληματική, καθώς ο χειρουργός δεν θα μπορεί να ελέγξει ενδεχόμενη μόλυνση.

Για τα βακτήρια ισχύει το ρητό «ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό». Η συχνή χρήση των αντιβιοτικών έχει αποτέλεσμα να μεταλλάσσονται τα βακτήρια αναπτύσσοντας ανθεκτικότητα. Οσο πιο πολύ τα χρησιμοποιούμε τόσο πιο ισχυρά γίνονται τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο άχρηστα τα αντιβιοτικά. Για δεκαετίες οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου δημιουργώντας νέα αντιβιοτικά, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν τον ρυθμό με τον οποίο μεταλλάσσονται τα βακτήρια. Ενώ όμως τα τελευταία έχουν απεριόριστες δυνατότητες μετάλλαξης, άρα και ανάπτυξης ανθεκτικότητας, δεν ισχύει το ίδιο με τη δημιουργία νέων χημικών ενώσεων που να είναι αποτελεσματικές εναντίον τους.

Γι' αυτό, επισημαίνουν οι επιστήμονες, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προληπτική ιατρική, την πρόωρη διάγνωση, τη βιομοριακή έρευνα και κυρίως στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα