Απαλλαγή από το αγροτικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπαλλαγή από το αγροτικόΔευτέρα, Μάρτιος 28, 2016 - 15:49

Ποιους πτυχιούχους ιατρικών σχολών αφορά η εγκύκλιος του υπ. Υγείας που θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς σε νησιά

Τέλος στο αγροτικό για τους γιατρούς που πρόκειται να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν ειδικότητα βάζει το υπουργείο Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές!

Με μια αιφνιδιαστική εγκύκλιο, που υπέγραψε στις 23 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από τις 21 Φεβρουαρίου παύει να είναι υποχρεωτική η εκπλήρωση της θητείας υπαίθρου.

Με την εγκύκλιο

αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ιατρικών ενώσεων, καθώς από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κάνουν το αγροτικό τους στην περιφέρεια όλοι οι πτυχιούχοι ιατρικών σχολών. Ωστόσο, όπως ίσχυε και πριν, εξαιρούνται όσοι πήραν το πτυχίο τους πριν από τις 18 Νοεμβρίου 2013 και όσοι έχουν πάρει απαλλαγή για άλλους λόγους. Επιπλέον, δεν απαλλάσσονται οι γιατροί που πήραν πτυχίο από τις 24 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 21 Φεβρουαρίου 2016 (ανεξαρτήτως αν είχαν επιλεγεί ή καταθέσει αίτηση σε αυτό το διάστημα για εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου), καθώς και όσοι κάνουν σήμερα το αγροτικό τους.

Ιατρικές πηγές εκτιμούν ότι, με αυτή την κίνηση, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να μπαλώσει... τρύπες στο ΕΣΥ, λόγω των τεράστιων κενών που καταγράφονται στις θέσεις των ειδικευμένων γιατρών. Ομως, με το νέο καθεστώς και με δεδομένο ότι οι προσλήψεις στον χώρο της Υγείας έχουν «παγώσει», αναμένεται να προκύψει τεράστιο πρόβλημα με την ιατρική κάλυψη των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών, όπου σήμερα υπηρετούν κυρίως αγροτικοί γιατροί.

Σύγχυση

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας (για το περιεχόμενο της οποίας στελέχη του υπουργείου δήλωναν... άγνοια ως χθες!) προκάλεσε σύγχυση, καθώς σε συνάντησή του με εκπροσώπους των γιατρών τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Υγείας είχε εκφράσει την πρόθεση να καθιερώσει υποχρεωτική θητεία στην ύπαιθρο για όλους τους νέους γιατρούς.

«Nα ξεκαθαρίσει»

«Με βάση τη διατύπωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, έχουμε κάτι τελείως διαφορετικό: Φαίνεται ότι απαλλάσσονται από τη θητεία στην ύπαιθρο όλοι οι γιατροί, πλην εκείνων που πήραν πτυχίο το 2015. Η δική μας άποψη είναι ότι το αγροτικό πρέπει να καταργηθεί και τα ιατρεία των νησιών να στελεχωθούν με στρατιωτικούς γιατρούς. Εδώ όμως έχουμε κάτι διαφορετικό, που το υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της κατάργησης του αγροτικού των γιατρών έχει ταχθεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που θεωρεί πως η εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου στέλνει χιλιάδες νέους γιατρούς στο εξωτερικό και ότι οι ανειδίκευτοι γιατροί δεν έχουν τις γνώσεις και την πείρα για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών στα νησιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα