Αντηλιακό από σπέρμα...

17:14 1/8/2017 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΑντηλιακό από σπέρμα...Τρίτη, Αύγουστος 1, 2017 - 17:14

Ερευνητές παρασκεύασαν αντηλιακή κρέμα από DNA σπέρματος σολομού, το οποίο δρα ως «δεύτερο δέρμα», ικανό να προστατεύσει τον άνθρωπο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Binghampton ανέπτυξαν ένα λεπτό, διαφανές, «κρυστάλλινο» φίλτρο από γενετικό υλικό σολομού, νερό και αιθανόλη. Οσο περισσότερο το εξέθεταν στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου τόσο περισσότερο τις απορροφούσε, όπως διαπίστωσαν.

Επίσης, παρατήρησαν πως εμπόδιζε την εξάτμιση του

νερού από το δέρμα, οπότε το δέρμα ήταν σε θέση να συγκρατεί την υγρασία για μεγαλύτερο διάστημα. Στην πορεία ανακάλυψαν μάλιστα πως όσο περισσότερο το εξέθεταν στην ηλιακή ακτινοβολία τόσο καλύτερα λειτουργούσε ως αντηλιακό.

Διαφανείς ταινίες

Συγκεκριμένα, εξήγησε ο Guy German, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο Binghamton: «Το υπεριώδες φως μπορεί πραγματικά να βλάψει το DNA και αυτό δεν είναι ωφέλιμο για το δέρμα, αλλά σκεφτήκαμε να γυρίσουμε το ερευνητικό ερώτημα: Τι συμβαίνει αν, αντ' αυτού, χρησιμοποιούσαμε και “θυσιάζαμε” πραγματικό DNA;» Η ομάδα του ανέπτυξε λεπτές και οπτικώς διαφανείς κρυσταλλικές ταινίες DNA και τις γέμισε με υπεριώδη ακτινοβολία. Διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο εξέθεταν τις ταινίες στο υπεριώδες φως τόσο περισσότερο οι μεμβράνες το απορροφούσαν.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα