«Αναγέννηση» οστικού ιστού χωρίς νυστέρι

17:20 6/2/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑ«Αναγέννηση» οστικού ιστού χωρίς νυστέριΠαρασκευή, Φεβρουάριος 6, 2015 - 17:14

Τη δυνατότητα στους ασθενείς που πάσχουν από άσηπτη νέκρωση (AVN) να αναδομήσουν τον κατεστραμμένο ιστό των οστών τους χωρίς επέμβαση, με τη βοήθεια ένεσης βλαστοκυττάρων, δίνουν οι επιστήμονες. Η ένεση που περιέχει το οστεοβλαστικό προϊόν Preob θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε 37 νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Βρετανίας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 2017, δίνοντας το πράσινο φως

για την κυκλοφορία του σκευάσματος.

«Μια (τέτοια) θεραπεία που δεν περιλαμβάνει επέμβαση θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού» σχολιάζει ο Ζαμίρ Σαχ, ορθοπεδικός και χειρούργος τραύματος στο διοικητικό όργανο των κρατικών νοσοκομείων Guy's και St Thomas του Λονδίνου. Η άσηπτη νέκρωση είναι ασθένεια που προκύπτει από την προσωρινή ή τη μόνιμη απώλεια της παροχής αίματος στο οστό εξαιτίας τραύματος ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Με αποτέλεσμα ο οστικός ιστός -κυρίως στο ισχίο, αλλά και στο γόνατο και στον ώμο, όπου παρουσιάζεται η πάθηση- να πεθαίνει και το οστό να καταρρέει. Μέχρι σήμερα οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισής της ήταν με επέμβαση αποσυμπίεσης, με οστικό μόσχευμα ή με αντικατάσταση ισχίου.

Στα εργαστήρια

Τελείως διαφορετική είναι η νέα διαδικασία, που περιλαμβάνει τη λήψη μυελού των οστών από τον ασθενή, από τον οποίο οι ειδικοί απομονώνουν τα βλαστοκύτταρά του. Στη συνέχεια τα καλλιεργούν εργαστηριακά, δημιουργώντας βλαστοκύτταρα οστικού ιστού, τα οποία εισάγουν και πάλι στο κατεστραμμένο οστό, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναγεννηθεί.

Για τους ασθενείς που υποφέρουν από εκφυλιστικές ασθένειες των οστών πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να γλιτώσουν από τον χρόνιο πόνο και τις επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Λέιλα Χάμρανγκ από το Μάντσεστερ, η οποία διαγνώστηκε με άσηπτη νέκρωση σε ηλικία μόλις 19 ετών: «Για εμένα η αντικατάσταση ισχίου ήταν η μόνη επιλογή, αλλά δεν μπορώ να την κάνω σύντομα εξαιτίας της ηλικίας μου. Φοβάμαι τις επιπλοκές, αλλά και το ενδεχόμενο πολλαπλών αντικαταστάσεων (στο μέλλον), οπότε μια λύση που δεν περιλαμβάνει επεμβατική διαδικασία θα ήταν κατάλληλη για μένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα