Αγιασμός οχημάτων και οδηγών στη γιορτή του αγίου Χριστοφόρου

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑγιασμός οχημάτων και οδηγών στη γιορτή του αγίου ΧριστοφόρουΤρίτη, Μάιος 10, 2016 - 15:14

Συνήθως πάνω από τις μηχανές των αυτοκινήτων σκύβουν μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι που προσπαθούν να επισκευάσουν κάποια βλάβη. Χθες, όμως, ήταν η γιορτή του προστάτη των οδηγών, του αγίου Χριστοφόρου, και τη θέση μπροστά στα ανοιχτά καπό πήραν οι... ιερείς, που ευλόγησαν τα οχήματα και τους οδηγούς!

Κάθε χρόνο πολλοί πιστοί παρακολουθούν τη λειτουργία του αγίου Χριστοφόρου στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, στο Ναύπλιο, καθώς το αριστερό κλίτος του ναού είναι

αφιερωμένο στον προστάτη άγιο των οδηγών. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, οι ιερείς τελούν την ακολουθία του αγιασμού και ευλογούν τα οχήματα και τους οδηγούς. Το έθιμο τηρήθηκε και φέτος από τους ιερείς του ναού, τον πατέρα Βασίλειο Γκολέμη και τον πατέρα Μάρκου Σούλτσε, που έραναν με αγιασμό αυτοκίνητα, μηχανάκια και οδηγούς και προσευχήθηκαν να έχουν καλά και ασφαλή ταξίδια.



Το έθιμο του αγιασμού των οχημάτων ανήμερα την ημέρα εορτής του αγίου Χριστοφόρου του Μεγαλομάρτυρα είναι παλαιό και αναβιώνει σε ολόκληρη τη χώρα, με τους πιστούς οδηγούς να πηγαίνουν τα αυτοκίνητά τους στις ενορίες τους, όπου δέχονται τον αγιασμό και την ευλογία των ιερέων. Σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση, ο άγιος Χριστόφορος θεωρείται προστάτης των οδηγών, των αυτοκινητιστών και γενικά όσων ασχολούνται με τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, καθώς στην ορθόδοξη αγιογραφία εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα