Oι άγνωστες φωτογραφίες της Αλίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣπάνια «κλικ» και αναμνήσειςOι άγνωστες φωτογραφίες της ΑλίκηςΔευτέρα, Νοέμβριος 30, 2015 - 12:37

Σπάνιες πόζες της μεγάλης σταρ στο ημερολόγιο που επιμελήθηκε ο γιος της Γιάννης

Σπάνια «κλικ» αλλά και αναμνήσεις που μοιράστηκαν μπροστά και πίσω από τα φώτα και τις κουίντες οι πιο εκλεκτοί φίλοι και συνάδελφοι της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Είκοσι χρόνια πέρασαν χωρίς την Αλίκη και ο γιος

της την τιμά με ένα ημερολόγιο για το 2016, με τίτλο «Ενας χρόνος στην αιωνιότητα». Περιέχει σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες της «εθνικής σταρ» και κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Μίνωας. Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό φωτογραφικά ντοκουμέντα τόσο από το προσωπικό του αρχείο όσο κι από εκείνο της Νάνας Παναγιούλια, στα οποία πρωταγωνιστεί η «Μουσίτσα» του ελληνικού κινηματογράφου.

Εκτός από φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές και εικόνες από τα γυρίσματα των ταινιών της πρωταγωνίστριας, που μας ταξιδεύουν στη «χρυσή εποχή» του ελληνικού σινεμά, η έκδοση περιλαμβάνει και μια σειρά σχολίων από φίλους και συναδέλφους της αξέχαστης σταρ.
«Η Αλίκη ήταν ένα προικισμένο άτομο» αναφέρει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. «Μια φοβερή επαγγελματίας, πολύ ταλαντούχα, εγκλωβισμένη στην εικόνα του λαϊκού ειδώλου» λέει η Μάρω Κοντού. «Θυμάμαι έβγαινε στη σκηνή σαν να βγαίνει ο ήλιος» τονίζει η Νόνικα Γαληνέα.

«Ηταν μύθος»

Ο Κώστας Βουτσάς τη χαρακτηρίζει «φαινόμενο της δουλειάς μας», ενώ ο Νίκος Γαλανός, με τον οποίο η ηθοποιός συμπρωταγωνίστησε στην ταινία «Η Αλίκη δικτάτωρ», λέει: «Ο κόσμος της είχε λατρεία». «Ηταν ο μύθος που έγινε πραγματικότητα και ξαναγύρισε στον μύθο» επισημαίνει ο Δάνης Κατρανίδης, που έπαιξε μαζί της στο φιλμ «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα».

Η Κατερίνα Χέλμη θυμάται τη θρυλική σκηνή με το χαστούκι στην ταινία «Η αγάπη μας». «Η Αλίκη ήταν έγκυος στον Γιάννη και στα γυρίσματα της έλεγα πως δεν μπορώ να τη χαστουκίσω, έγκυο γυναίκα, κι εκείνη μου απάντησε "χτύπα, χτύπα". Και να σημειώσω πως τα χαστούκια ήταν αληθινά». Μια βαθιά φιλία 10 χρόνων «έδενε» τη Νόρα Βαλσάμη με την πρωταγωνίστρια, για την οποία λέει πως ήταν «η πιο γλυκιά, η πιο ευαίσθητη, καμία σχέση με τη δημόσια εικόνα της, τρυφερός, περιποιητικός και αληθινός άνθρωπος».

Καραβίδες και μπιρίμπα

Η Ελενα Ακρίτα τη θυμάται ως νονά του γιου της, που έπαιζε μαζί του στο χαλί με το τρενάκι που του πήρε δώρο. Με συγκίνηση γράφει και η Μάρθα Βούρτση: «Μου έλεγε η Αλίκη "έλα σπίτι να σου μαγειρέψω να φάμε. Εχω καραβίδες και μετά θα παίξουμε μπιρίμπα". Της έλεγα: Εγώ είμαι δύσκολη γκόμενα για φιλενάδα, Αλίκη μου, θα ταλαιπωρηθείς. Τον τελευταίο χορό βαλς τον χόρεψε με τον άνδρα μου».

Μέσα στο 2016 και το 2017 ο Γιάννης Παπαμιχαήλ θα πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις στη μνήμη της λαμπερής μητέρας του, οι οποίες, όπως τονίζει ο ίδιος, «θα τιμήσουν και θα αναδείξουν τον άνθρωπο Αλίκη, την καλλιτέχνιδα, αλλά και τον μύθο, που, έπειτα από 20 χρόνια, συνεχίζει να μεγαλώνει νέες γενιές, και αυτό είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της».

«Μάνα, θα είσαι πάντα εδώ»

«Είκοσι χρόνια πέρασαν. Είκοσι χρόνια που για μένα, πολλές φορές, είναι σαν χθες. Τι να πρωτοπεί κανείς για την Αλίκη; Η καλύτερη μάνα; Η τεράστια καλλιτέχνιδα και άνθρωπος. Ειλικρινά αισθάνομαι ότι δεν έφυγε ποτέ. Μάνα, θα είσαι πάντα εδώ. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερες, αλλά και για όσα συνεχίζεις να προσφέρεις» γράφει σε πρώτο πρόσωπο σαν να απευθύνεται σε εκείνη στον πρόλογό του ο Γιάννης Παπαμιχαήλ και στη συνέχεια μας εξηγεί πως πρόκειται για το πρώτο ημερολόγιο που κυκλοφορεί για την ηθοποιό που «οριοθέτησε» μια ολόκληρη κινηματογραφική εποχή.

«Η Αλίκη δεν είχε βγάλει ποτέ ημερολόγιο. Δουλέψαμε με τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους των εκδόσεων Μίνωας για να φτιάξουμε ένα κόσμημα, ανάμεσα στα τόσα ημερολόγια που κυκλοφορούν. Ενα ημερολόγιο ξεχωριστό».

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:



Keywords
Τυχαία Θέματα