Eνας ιός που προκαλεί παχυσαρκία

15:29 4/6/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑEνας ιός που προκαλεί παχυσαρκίαΤετάρτη, Ιούνιος 4, 2014 - 15:23

Μπορεί η παχυσαρκία να είναι... μεταδοτική; Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Τσεχία, η παχυσαρκία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να «μεταδοθεί» μέσω του ιού που ευθύνεται για το κοινό κρυολόγημα!

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ένας μεταδοτικός ιός (ονομάζεται αδενοϊός 36) φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την «επιδημία» της παχυσαρκίας που έχει πλήξει πολλές χώρες του κόσμου. Συμπέρασμα που εξηγείται

-εν μέρει- από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων αλλά και τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα ώστε να δικαιολογείται μια τόσο μεγάλη αλλαγή στο σωματικό βάρος ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων στη Γη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλγαρία. Σε αυτό οι επιστήμονες τόνισαν ότι η αύξηση της παχυσαρκίας τα τελευταία τριάντα χρόνια συμπίπτει με την ανακάλυψη του αδενοϊού 36, ο οποίος μεταδίδεται πολύ εύκολα και προκαλεί ήπιο βήχα και κρυολόγημα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της μελέτης τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στα οποία μεταδόθηκε ο αδενοϊός 36 παρουσίασαν όχι μόνο τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αλλά και αύξηση του σωματικού τους βάρους - ακόμη καιεκείνα στα οποία δεν έγινε καμία αλλαγή στη διατροφή τους.

Αυτό συνέβη επειδή ο ιός έχει την ικανότητα να φτάνει στα κύτταρα του λίπους και να τους δίνει εντολή να συσσωρεύσουν μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ «ωθεί» τα βλαστοκύτταρα να μετατραπούν σε κύτταρα λίπους! Μάλιστα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη να είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τον αδενοϊό 36 ήταν τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Εξάλλου, άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε παλιότερα έδειξε ότι σχεδόν το 30% από τους παχύσαρκους συμμετέχοντες διέθετε ίχνη από τον ιό, ο οποίος μάλλον προκαλεί παχυσαρκία έπειτα από χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα