«Υπάρχει πρόοδος στις συναντήσεις της ελληνογερμανικής συνεργασίας»

00:14 24/5/2013 - Πηγή: TNSite
Πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας διαπιστώνει ο πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Γουόλφανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Θεωρώ ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με

προηγούμενες συναντήσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξαν παρεξηγήσεις γιατί θεωρήθηκε ότι οι Γερμανοί επρόκειτο να έρθουν να επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα γίνεται μια πιο ρεαλιστική συζήτηση με εκπροσώπους διαφόρων φορέων. Έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Πολλά πράγματα χρειάζεται να γίνουν, όμως έχει πλέον καταστεί γνωστό ποια είναι αυτά και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια» είπε και πρόσθεσε: «δεν είμαι ειδικός στη διαχείριση απορριμμάτων. Η δουλειά μου είναι να φέρνω τον κόσμο κοντά για να μπορεί να συζητά συγκεκριμένα ζητήματα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε ότι με πρωτοβουλία της Ένωσης έχουν ξεκινήσει παρουσιάσεις διαφόρων τεχνολογιών στη διαχείριση των απορριμμάτων και στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΔ συνεργάζεται με φορείς από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ενώ στο σημερινό συνέδριο παρουσιάστηκαν πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία.

Οι τελευταίες, όπως διαφάνηκε από τις παρουσιάσεις, έχουν κεντρικό άξονα τη θερμική επεξεργασία για την παραγωγή ενέργειας, αφού νωρίτερα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της κομποστοποίησης.

Παράλληλα η ΠΕΔ βρίσκεται σε συνεργασία και με εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως τα Πολυτεχνεία της Κρήτης και του ΑΠΘ και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γνώση που υπάρχει στην Ευρώπη γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μακριά από κάθε ιδεοληψία, αλλιώς θα κάνουμε ένα τραγικό λάθος σε βάρος του τόπου μας» πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ανοιχτός σε παρουσιάσεις νέων τεχνολογιών ωστόσο σχολίασε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην καύση των απορριμμάτων. «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πρέπει τα ζητήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων να εξετάζονται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα των συστημάτων, να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές στο περιβάλλον. Σαν ΠΟΕ - ΟΤΑ έχουμε συγκεκριμένη θέση υπέρ της "πράσινης" πρότασης που έχουν καταθέσει οι οικολογικές οργανώσεις για διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, αεριοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων» πρόσθεσε.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα