Ξεκινά το Έβδομο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου!

14:08 18/10/2013 - Πηγή: TNSite

Μετά από τρία χρόνια απουσίας το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει ανανεωμένο, με νέες ενότητες και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Από τις 17-27 Οκτωβρίου η έβδομη διοργάνωση του φεστιβάλ βρίσκει φιλόξενη στέγη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ανοίγει την αυλαία της με την κωμωδία «Longwave» του Ελβετού σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ.

Ο κινηματογραφιστής και εικαστικός Χαρούν Φαρόκι και ο Πορτογάλος Πέδρο Κόστα, ο «Μπέκετ του κινηματογράφου», όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι τα

πρόσωπα που μας συστήνει το φεστιβάλ μέσα από αναδρομικά αφιερώματα στο πολύπλευρο έργο τους.

Το αφιέρωμα στον Φαρόκι, με τίτλο «Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιόν;», επιμελείται η Άντγε Έμαν (Antje Ehmann), εικαστικός, συγγραφέας και επιμελήτρια εκθέσεων, και σταθερή συνεργάτιδα του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μέχρι τώρα φιλμογραφίας του Φαρόκι (15 συνολικά ταινίες σε βίντεο και φιλμ που καλύπτουν χρονικά τέσσερις δεκαετίες, από το 1967 έως το 2009) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση με επτά βίντεο-εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη από το 1995 έως σήμερα, στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της Α.Σ.Κ.Τ.. Την έκθεση, την οποία επιμελούνται οι Άντγε Έμαν και η Αφροδίτη Λίτη, Καθηγήτρια στην Α.Σ.Κ.Τ., θα εγκαινιάσει ο ίδιος ο Φαρόκι την Τρίτη 29 Οκτωβρίου. Για τους ενδιαφερόμενους θα πραγματοποιηθεί και masterclass του Φαρόκι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας.

Το «παρών» στη διοργάνωση θα δώσει και ο Πέδρο Κόστα, με αφορμή την προβολή της (σχεδόν) πλήρους φιλμογραφίας του, με πέντε μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, δύο ντοκιμαντέρ και τέσσερις μικρού μήκους ταινίες. Σταθμός για την πορεία του Kοστα αποτέλεσε το φιλμ «Στο δωμάτιο της Βάντα» (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο φεστιβάλ του Λοκάρνο). Γυρισμένη με μια κάμερα MiniDV, δίχως φώτα και συνεργείο, η ταινία πατάει με το ένα πόδι στο ντοκιμαντέρ και με το άλλο στη μυθοπλασία και εστιάζει σε ένα τζάνκι που ζούσε στα προάστια της Λισαβόνας.

Εκτός από τον Πέδρο Κόστα, στην Αθήνα θα παρευρεθεί ως επίσημος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ και ο Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (Jose Manuel Costa), Αναπληρωτής Διευθυντής της Ταινιοθήκης της Πορτογαλίας, για να παρουσιάσει στο κοινό τον σκηνοθέτη.

Ροσελίνι σε αποκατεστημένες κόπιες

Θα θυμηθούμε ορισμένα από τα αριστουργήματα του Ρομπέρτο Ροσελίνι που είχαν καιρό να προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες και παρουσιάζονται στο αφιέρωμα για τον κορυφαίο σκηνοθέτη. Έξι ψηφιακά αποκατεστημένες ταινίες του κορυφαίου δημιουργού: «Η μηχανή που σκοτώνει τους κακούς» (La macchina ammazzacattivi, 1952), «Ταξίδι στην Ιταλία» (Viaggio in Italia, 1953), Ινδία (India, 1959), «Στρόμπολι» (Stroboli terra di dio, 1949), «Αγάπη» (L’amore, 1948), «Ρώμη ανοχύρωτη πόλη» (Roma citta aperta, 1945), περιμένουν το σινεφίλ κοινό. Οι προβολές διοργανώνονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια (Cineteca di Bologna) και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Διαγωνιστικό τμήμα

Στο διαγωνιστικό τμήμα, η ενότητα «Αφηγηματικά και όχι» σε επιμέλεια της Νίνας Βελιγράδη στόχο έχει να αναδείξει την υποκειμενική εμπειρία, με σημείο αναφοράς την πολυεπίπεδη κρίση. Δέκα ταινίες διεκδικούν το βραβείο που μεταφράζεται σε 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production από την εταιρεία Authorwave.Η πενταμελής κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Νικόλ Μπρενέζ (πανεπιστημιακό και θεωρητικό του κινηματογράφου), Στέλλα Θεοδωράκη (σκηνοθέτρια), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτρια), Δημήτρη Θεοδωρόπουλο (διευθυντή φωτογραφίας) και Χρήστο Μήτση (κριτικό κινηματογράφου).

Στο φεστιβάλ προστίθεται φέτος το τμήμα «Κινηματογραφικά μέτωπα», σε επιμέλεια του Βασίλη Μπούρικα που αφουγκράζεται το σύγχρονο πειραματικό σινεμά. Τέσσερις ταινίες αποτελούν τις προτάσεις του για τους πιο «υποψιασμένους» θεατές.

Στην ενότητα «Ελληνικό σινεμά τώρα!», σε επιμέλεια της Βένιας Βέργου, βρίσκουν θέση εννέα μεγάλου μήκους ταινίες και έντεκα φιλμ μικρού μήκους που σκιαγραφούν την ελληνική πραγματικότητα. Ανάμεσά τους θα προβληθούν οι ταινίες «Μήδεια κρείσσων των εμών βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού, «Στο λύκο» των πρωτοεμφανιζόμενων Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Άραν Χιουζ, το φιλμ που είχε ενθουσιάσει το κοινό στο φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αναδρομικό αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα, Έλληνα κινηματογραφιστή με έδρα το Βερολίνο.

Η δεκαετία του ογδόντα στο προσκήνιο

Φλας μπακ στη δεκαετία του ’80 αποτελεί το αφιέρωμα «Το άλλο ογδόντα» της Ορσαλίας Ελένη Κασσαβέτη. Θα προβληθούν οι ταινίες «Και ξανά προς τη δόξα τραβά» (Γιώργος Σταμπουλόπουλος, 1980), «Το αίμα των αγαλμάτων» (Τώνης Λυκουρέσης, 1987) και «Ταξίδι στην πρωτεύουσα» (Τάκης Παπαγιαννίδης, 1980) που μας προσφέρουν μια διαφορετική κινηματογραφική θέαση της εν λόγω δεκαετίας.

Στις ειδικές προβολές θα παρακολουθήσουμε μεταξύ άλλων «Το ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου. «James Joyce: τα τετράδια των ελληνικών του» της Βουβούλας Σκούρα, το «Όχι» του Κεν Μακ Μάλεν κ.α.

Πληροφορίες: «7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου» από τις 17-27 Οκτωβρίου. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός), τηλ.2103609695.

clickatlife.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα