Βγάζουν στον αέρα και το ΔΤ World

20:01 10/12/2013 - Πηγή: TNSite

Σχέδιο να μεταδώσουν σύντομα το σήμα της ΔΤ και εκτός συνόρων επεξεργάζονται οι ιθύνοντες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθώς αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για να ανακτηθούν οι «γέφυρες» επικοινωνίας με την απανταχού ομογένεια. Μπορεί η Δημόσια Τηλεόραση να εξέμπεμψε όπως- όπως στα τέλη Ιουλίου, για τους απόδημους Ελληνες, όμως, το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου παραμένει… πίσσα κατράμι έως και σήμερα που συμπληρώνονται έξι μήνες πλήρους αποκοπής

των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο από την δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας. Το αρχικό σχέδιο, το οποίο συχνά-πυκνά ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Παντελής Καψής ήθελε το δορυφορικό κανάλι –δηλαδή ο διάδοχος της ERT World- να εγκαινιάζεται μαζί με τη λειτουργία του επίσημου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της ΝΕΡΙΤ, γύρω στο Μάρτιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν συνεχών πιέσεων από την ομογένεια, η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τα σχέδια για δορυφορική μετάδοση, με στόχο σε πρώτη φάση να «ανεβάσει» άρον – άρον στο δορυφόρο και να εκπέμψει ανά τον κόσμο το υπάρχον , έστω και λειψό, πρόγραμμα της ΔΤ και να σχεδιαστεί το νέο δορυφορικό κανάλι σε επόμενη φάση.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη στο Ραδιομέγαρο όπου μεταφέρθηκε μεγάλο μέρος των τεχνικών της ΔΤ, δόθηκε εντολή να ετοιμάσουν τα μηχανήματα της ροής για τη μετάδοση δορυφορικού προγράμματος. Το θέμα όμως είναι δεν είναι τόσο απλό, καθώς για να εκπέμψει δορυφορικά η ΔΤ πρέπει να προηγηθούν συμφωνίες για τη μετάδοση και τη διανομή του σήματος, έργο που υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε κόστος το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πως θα ανατεθεί ένα τόσο υψηλού κόστους έργο σε χρόνο ρεκόρ; Κανονικά θα έπρεπε να προκηρυχθεί διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, να κατατεθούν προτάσεις και να επιλεγεί η πλέον συμφέρουσα για το Δημόσιο, διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί από τρεις έως έξι μήνες για να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες για την ώρα η προκήρυξη διαγωνισμού έχει απορριφθεί ως χρονοβόρα. Παράλληλα, ισχυρές αντιρρήσεις διατυπώνονται και σε ό,τι αφορά την εκδοχή της απευθείας ανάθεσης (!) που έπεσε πάντως κι αυτή στο τραπέζι. Τελική λύση δεν έχει ακόμα βρεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προκριθεί σενάριο ι που θέλει το σήμα να μεταδίδεται χάρις στην «εθελοντική» παροχή βοήθειας από κατόχους δορυφόρου και στη συνέχεια να διανεμηθεί ελεύθερα ή να ενεργοποιηθεί προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογραφεί για τη μετάδοση του σήματος της ERT World.

Real.gr

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα