Τουλάχιστον τρεις στρατιώτες του NATO νεκροί στο Αφγανιστάν

17:56 27/12/2013 - Πηγή: TNSite
Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με μια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών εξερράγη σήμερα στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τρεις στρατιωτικοί της δύναμης του NATO και να τραυματιστούν οκτώ αφγανοί άμαχοι, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε ότι τρεις άνδρες που ανήκαν σε αυτήν σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι κοντά σε μια οχηματοπομπή της, χωρίς να δώσει

άλλες λεπτομέρειες. Η επίθεση σημειώθηκε σε μια οδό που συνδέει την Καμπούλ με την Τζαλαλαμπάντ.

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής αστυνομίας Χασμάτ Στανικζάι δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι «οκτώ πολίτες, ανάμεσά τους μια γυναίκα, που διέρχονταν από το σημείο με ένα μίνιβαν τραυματίστηκαν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Ωστόσο, ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ορισμένοι από τους επιβάτες του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι άμαχοι σκοτώθηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος των οποίων Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ υποστήριξε ότι «12 ξένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν και τέσσερα από τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές» από την επίθεση «με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έκανε ένας από τους μαχητές μας». Οι Ταλιμπάν τείνουν να υπερβάλλουν όσον αφορά τους απολογισμούς των επιθέσεών τους.

Η επίθεση σημειώθηκε περί τις 13:00 (10:30 ώρα Ελλάδας) στον συγκεκριμένο οδικό άξονα, ο οποίος διέρχεται από το ανατολικό τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες δεν διευκρίνισαν την εθνικότητα των ξένων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα και αναπτύχθηκαν ταχύτατα τεθωρακισμένα του NATO.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η νέα επίθεση εναντίον της αποστολής του NATO σημειώθηκε δύο ημέρες έπειτα από την εκτόξευση ρουκετών εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Καμπούλ. Δύο ρουκέτες έπεσαν στον περίβολο της πρεσβείας την ημέρα των Χριστουγέννων, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

Μια άλλη ρουκέτα ερρίφθη κοντά σε έναν λόφο όπου έχουν ενταφιαστεί πρώην μονάρχες και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι ισλαμιστές αντάρτες διαμηνύουν ότι πρόκειται να κλιμακώσουν την πίεση προς τις ΗΠΑ και τις αφγανικές αρχές πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των διεθνών δυνάμεων από το αφγανικό έδαφος, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2014.

Οι αντάρτες θέλουν να ανακτήσουν την εξουσία στο Αφγανιστάν έπειτα από την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, μολονότι η κυβέρνηση στην Καμπούλ αποπειράται να διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μαζί τους με την ελπίδα να υπάρξει σταθεροποίηση στη χώρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί από την πλευρά της να πείσει τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας, που καθορίζει τους κανόνες για την παραμονή μερικών χιλιάδων ξένων στρατιωτικών στο αφγανικό έδαφος μετά το 2014. Πολλοί από τους 3.000 προεστούς και φυλάρχους που συμμετείχαν στην μεγάλη εθνοσυνέλευση, ή Λόγια Τζίργκα, κάλεσαν τον Καρζάι να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο BSA, το ταχύτερο.

Ο Καρζάι ωστόσο λέει ότι δεν θέλει να συναφθεί η συμφωνία αυτή παρά μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο του 2014, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον θα ικανοποιήσει διάφορα αιτήματα που έχει προβάλει.

(Φωτογραφία αρχείου)

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα