Το προφίλ του μέσου άστεγου στην Αθήνα της κρίσης

17:01 16/10/2013 - Πηγή: TNSite

Η πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα για τις ευπαθείς ομάδες στην Αθήνα, καθώς και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη και τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 12.30 μ.μ., στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι (κτίριο Αεριοφυλάκιο 2).

Η έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και

του Κοινωνικού Αποκλεισμού της 17ης Οκτωβρίου, διεξήχθη από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δομές του δήμου.

Τα 3/4 όσων καταφεύγουν στα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων δεν έχουν οικογένεια. Το 41% προσήλθε για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες

"Με τον Κόμβο, τον Κοινωνικό Παντοπωλείο, την Αλληλεγγύη στην Οικογένεια, στηρίζουμε 20.000 κατοίκους της Αθήνας.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2013, ο Κόμβος έχει στηρίξει περισσότερους από 13.000 συμπολίτες μας, τα 3.000 είναι παιδιά. Με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα ο αριθμός των οικογενειών που στηρίζουμε έχει υπερδιπλασιαστεί", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Καμίνης στα πλαίσια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της καταγραφής.

"Μεγαλύτερο πρόβλημα, η καχυποψία και η άρνηση των αστέγων να δεχτούν θεσμική βοήθεια. Όμως, οι καθημερινές επισκέψεις των streetworkers του Κ.Υ.Α.Δ.Α., χτίζουν σχέση εμπιστοσύνη με τους αστέγους", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταγεγραμμένοι είναι 1.000 εκ των οποίων το 53% είναι Έλληνες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν οικογένεια, είναι άνεργοι και συνήθως είναι εξαρτημένοι από ουσίες. Αναλυτικά, σε 480 καταγεγραμμένα περιστατικά, το 53% είναι Έλληνες, άντρες (77%), ουσιοεξαρτημένοι (58%).

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι επιλέγουν να μείνουν στο δρόμο από το να μεταβούν στο υπνωτήριο του Δήμου στην Ομόνοια.

Μόλις το 22% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων επιθυμεί τη μεταφορά του.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι 80 άστεγοι δηλώνουν στην έρευνα του Κ.Υ.Α.Δ.Α. που παρουσίασε στην Τεχνόπολη ο Γιώργος Καμίνης, πως επιλέγουν να διαμένουν στους δρόμους με δική τους βούληση και επιθυμία, χωρίς να εξετάζουν τις εναλλακτικές.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα