Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο

10:51 25/11/2012 - Πηγή: TNSite
Φωτό : © Ηudson | Dreamstime.com

Τι θα γίνει αν εκταμιευθούν στην ώρα τους οι δόσεις, αν καθυστερήσουν ή αν δεν καταβληθούν ποτέ.

Η πιθανότητα να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ στο αυριανό Eurogroup είναι 80%, είπε ένα κυβερνητικό στέλεχος χθες. Αν επαληθευτεί αυτό και αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα ξεπερνά τον σκόπελο αυτόν και οι επόμενες δόσεις καταβληθούν κανονικά, τότε:

Πρώτον, θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις τα χρέη του Δημοσίου, ύψους 8 δισ. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο. Χρέη 3,5 δισ. ευρώ θα

αποπληρωθούν εντός Δεκεμβρίου με τη δόση των 44 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε 2-3 μήνες με τις υπόλοιπες δόσεις.

Δεύτερον, το Δημόσιο θα αποπληρώσει στις τράπεζες έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά τους.

Τρίτον, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που απαιτεί επιπλέον 24 δισ. ευρώ.

Τέταρτον, θα επαναγοράσει το ελληνικό δημόσιο ομόλογα ύψους 27-30 δισ. ευρώ και θα διαγραφεί αντίστοιχο ποσό από το χρέος.

Πέμπτον, θα καλυφθεί το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, ύψους περίπου 3,5-4,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν μισθοί, συντάξεις και να μην «κόβεται» η πίστωση των φαρμακοποιών προς τους ασφαλισμένου και να μην υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων ή να παραμένουν κολυμβητήρια και σχολεία κλειστά λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Εκτον, θα πληρωθούν κανονικά τα ομόλογα που λήγουν μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει το Δημόσιο νέα έντοκα γραμμάτια ή να κινδυνεύσει με οριστικό «κανόνι».

Το κακό σενάριο

Κι αν δεν εκταμιευθεί ολόκληρη η δόση ή αν καθυστερήσει; Οι άμεσες ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τέλους έτους ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και αν ληφθεί υπόψιν η άμεση ανάγκη αποπληρωμή εντόκων προς τις τράπεζες, τότε το ποσό αυτό αυξάνεται σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Ακόμα, μέχρι τέλος έτος έχει να πληρώσει και ομόλογα που λήγουν ύψους 500 εκατ. ευρώ. Επομένως, η άμεση ανάγκη είναι 8 δισ. ευρώ συν 24 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επομένως, θα πρέπει μέχρι τέλους έτους να έχει καταβληθεί στην Ελλάδα τουλάχιστον το ποσό των 32 δισ. ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει και να υλοποιήσει τη μνημονιακή υποχρέωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Η καθυστέρηση της δόσης των 32 δισ. ευρώ θα επιφέρει ταμειακό «έμφραγμα» με κίνδυνο να μην καταβληθούν στο ακέραιο συντάξεις, μισθοί, επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων. Η αβεβαιότητα θα κορυφωθεί, η εσωτερική αγορά θα παγώσει σε μία περίοδο που παραδοσιακά αυξάνονται οι καταναλωτικές δαπάνες. Η ύφεση θα γίνει πιο βαθιά και οι κοινωνικές αντοχές θα δοκιμαστούν.

Αν το ποσό που θα καταβληθεί είναι μικρότερο των 32 δισ., τότε θα είναι μεγαλύτερες οι ταμειακές και κοινωνικές πιέσεις.

Το άσχημο σενάριο

Δεν έχει πολλές πιθανότητες, αλλά αν δεν καταβληθεί τίποτα μέχρι τέλους έτους, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία, με την τεχνική και την κυριολεκτική έννοια του όρου. Δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τέλος Δεκεμβρίου και επειδή αυτά

Keywords
Τυχαία Θέματα