Το κακομαθημένο παιδί «εικόνα» της συμπεριφοράς των μεγάλων

16:35 30/9/2013 - Πηγή: TNSite

Το κακομαθημένο παιδί «εικόνα» της συμπεριφοράς των μεγάλων

Η κόρη μας πηγαίνει στην 4η τάξη του δημοτικού και παρατηρούμε ότι είναι κακομηθημένη. Τα θέλει όλα δικά της, απαιτεί, γκρινιάζει όταν δεν της κάνουμε τα χατίρια και θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής.

Ένας κακομαθημένος, κουρασμένος ή απών γονιός συνήθως βρίσκεται στη σκιά ενός κακομαθημένου παιδιού. Γονιός χωρίς όρια ίσον παιδί χωρίς όρια. Άλλωστε οι κανόνες συμπεριφοράς είναι αποτέλεσμα διαδικασιών μάθησης και μίμησης από τους γονείς προς τα παιδιά, όσο η προσωπικότητα του παιδιού είναι εν εξελίξει.

Ένας εγωκεντρικός

γονιός, λχ., περνάει άρρητα στο παιδί του το μήνυμα ότι ο εγωκεντρισμός είναι θεμιτός και ότι σε κάνει να καταφέρνεις αυτό που θες. Το κακομαθημένο παιδί προμηνύει έναν μελλοντικά απαιτητικό και ανικανοποίητο ενήλικα.

Ένα άλλο συχνό αίτιο είναι η έλλειψη υγιών ορίων ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά. Τα χατίρια και τα δώρα χωρίς λόγο επίσης θρέφουν χαρακτήρες χειριστικούς και ανικανοποίητους. Αρκεί μια δύσκολη μέρα στη δουλειά για να κάνει τον γονιό να πει «ναι» σε όλα!

Η ματαίωση και η ανοχή στη στέρηση καθίστανται ως εκ τούτου έννοιες αδιαπραγμάτευτες για το παιδί. Το παιδί ξεχνά τι είναι επίτευγμα και τι δεν είναι και απλά μαθαίνει να παίρνει χωρίς να ξέρει γιατί.

Σκεφτείτε τι από όλα αυτά έχει συμβεί στο μεγάλωμα του παιδιού σας και προσπαθήστε να το αλλάξετε. Μάθετε να λέτε όχι και να βάζετε όρια. Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτημε ματαιώσεις και αυτό είναι ένα μήνυμα μετο οποίο το παιδί σας θα πρέπει να εξοικειωθεί με φυσικότητα.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected] , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα