Το ΔΝΤ δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

10:00 10/5/2013 - Πηγή: TNSite
Στις 31 Μάιου θα διεξαχθεί η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει λίγες ημέρες αργότερα, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στα γραφεία του Ταμείου στην
Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για το εάν το ΔΝΤ με την έκθεση που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες επαναφέρει αίτημα για νέο κούρεμα του επίσημου τομέα ο Ράϊς είπε πως το Ταμείο δεν ζητά να υπάρξει κανένα νέο κούρεμα και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα απαιτηθεί να προσφέρουν προσθετή ανακούφιση του χρέους ώστε να μειωθεί κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022.

Ο κ. Ράις είπε ότι θέλει να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε νέες συζητήσεις για το OSI στην παρούσα συγκυρία», υπογραμμίζοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη ερώτηση για την πρόσφατη αναφορά του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άσμουσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι η τρόικα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ «έχει καλή συνεργασία» με την ΕΕ και την ΕΚΤ, τονίζοντας ενδεικτικά ότι «συνεργαζόμαστε, αλλά παίρνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις».

Για την Κύπρο ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 15 Μαΐου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει να τιμωρείται ο Κυπριακός λαός για λάθη τραπεζιτών και πολιτικών, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η αποστολή του Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων του είναι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα