Το χαλούμι κέρδισε τη Μεγάλη Βρετανία

10:57 23/9/2013 - Πηγή: TNSite

Το Κυπριακό τυρί καθίσταται πλέον σύμβολο βρετανικού μπάρμπεκιου γράφει άρθρο στο BBC.

Το ένα τρίτο των εξαγωγών χαλουμιού έχει προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα τελευταία χρόνια να υπάρχει ανοδική πορεία. Εκτός παροικίας το πιο γνωστό κυπριακό προϊόν στο ευρύτερο κοινό είναι το χαλούμι, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες υπεραγορές, σε συνοικιακά καταστήματα, αλλά και σε αριθμό μη κυπριακών εστιατορίων.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό λιανικών πωλήσεων Kantar Worldpanel το προηγούμενο χρόνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν

κατά 35% ενώ η αλυσίδα υπεραγορών Tesco ανακοίνωσε ότι διπλασιάστηκε η ζήτηση από τους πελάτες της.

Εκπρόσωπος της υπεραγοράς δήλωσε ότι οι δικές της πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 132%. Η ζήτηση, ανέφερε, ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι διάσημοι μάγειροι προβάλλουν το χαλούμι σε τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής.

Στα Βρετανικά σούπερ μάρκετ μπορεί να βρει κανείς προϊόντα της εταιρίας Yamas η οποία πουλά φέτες χαλούμι έτοιμες για κατανάλωση. Θα το βρει κανείς στο μενού του Pret a Manger και του Leon.

"Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά πράγματα με αυτό", λέει ο Αντώνης Ευαγγέλου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Λεμονιά του Λονδίνου και προσθέτει " Τα καταστήματα delicatessen πωλούν το προϊόν από το 1958 ωστόσο είναι λίγος καιρός που έχει γίνει τόσο δημοφιλές".

Ο Ευαγγέλου λέει για το τυρί " Έχει μια μοναδική γεύση. Δεν μπορεί να το συγκρίνουμε με οποιοδήποτε άλλο τυρί. Είναι απλά μοναδικό "

"Πόλεμος" για το χαλούμι που θέλει να γίνει ΠΟΠ

Οι Ελληνοκύπριοι παραγωγοί αγωνίζονται για να κατοχυρωθεί το Χαλούμι ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο αυτή η προσπάθεια ναυάγησε, καθώς οι παραγωγοί διαφώνησαν σχετικά με τον τύπο και την αναλογία που γάλακτος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του προϊόντος.

Ο πόλεμος μεταξύ τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων εντάθηκε μέσω φόβων ότι το κυπριακό προϊόν ενδέχεται να πέσει θύμα και της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, μετά την αδυναμία του ιδιοκτήτη της βρετανικής εισαγωγικής εταιρείας Cypressa να πληρώσει τους προμηθευτές του λόγω του κλεισίματος των τραπεζών.

Οι Βρετανοί σημειώνουν επίσης ότι η μονομερής ενέργεια των ελληνοκυπρίων να κατοχυρώσουν ως ΠΟΠ το χαλούμι έχει εξοργίσει τους Τουρκοκύπριους καθώς, ανησυχούν ότι η κατοχύρωση του προϊόντος στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα πλήξει τις δικές τους εξαγωγές.

Το χαλούμι είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι.

Στην κατεχόμενη πλευρά κατασκευάζουν ένα παρόμοιο τυρί που το ονομάζουν Hellim

Πηγή: BBC

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα