Την Τετάρτη κλείνει το deal για το 33% του ΟΠΑΠ

22:56 22/4/2013 - Πηγή: TNSite
Η Emma Delta είναι τελικά η κοινοπραξία με τη μόνη έγκυρη προσφορά για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, το επενδυτικό σχήμα προσέφερε 622 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο από τα 610 της αποτίμησης των συμβούλων (Εθνική και Deutsche Bank). Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε
την αύξηση του τιμήματος της κοινοπραξίας, δίνοντας στην Emma Delta προθεσμία 48 ωρών – μέχρι την Τετάρτη – για να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προσφορά του fund Third Point είχε όρους και προϋποθέσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, κρίθηκε “άκυρη”, αφού ζητούσε – μεταξύ άλλων – να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός διακράτησης των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ποιο τίμημα θεωρείται “εύλογο”, αναλυτές της αγοράς σημειώνουν τα εξής :

Το προσφερόμενο από την Emma Delta ποσό σημαίνει λόγο τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) πάνω από 16 για φέτος (υψηλότερα δηλαδή από το μέσο όρο της αγοράς), αν σκεφτεί κανείς ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ είναι αυτή, που εκτιμά τα κέρδη για φέτος στα 116 εκ. ευρώ (αν τελικά επαληθευθούν και δεν είναι χαμηλότερα).

Αν συγκριθεί με τη χρηματιστηριακή τιμή, το προσφερόμενο τίμημα βρίσκεται εντός του πλαισίου του μέσου όρου της τιμής του τελευταίου εξαμήνου, περί τα 5,99 ευρώ, όταν πριν από τέσσερις μήνες η μετοχή ήταν στα 5.

Επιπλέον, η τιμή της μετοχής περιλαμβάνει και το μέρισμα των 54 λεπτών για την περυσινή χρήση, το οποίο – όπως προβλέπει ο οργανισμός – θα αποδοθεί στο Δημόσιο.

Κατόπιν όλων αυτών, εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις της κοινοπραξίας με ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν αίσιο τέλος, μέχρι την Τετάρτη.

Πριν από λίγο, το Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι :

«Εξετάστηκαν σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, οι φάκελοι υποψηφιότητας για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)», που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι Emma Delta και Third Point στις 17 Απριλίου 2013.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η μη αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Third Point, καθώς υπέβαλε προσφορά υπό αίρεση, γεγονός που όπως επεσήμαναν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιτρεπόταν από τη διαδικασία του διαγωνισμού. Ως εκ τούτου, αποσφραγίστηκε μόνο η οικονομική προσφορά της Emma Delta, παρουσία εκπροσώπων της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού έλαβε υπόψη το προσφερόμενο ποσό, την εισήγηση των χρηματοοικονομικών του συμβούλων Deutsche Bank και NBG Securities, την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ζήτησε από την Emma Delta να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός της εβδομάδος.»

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα