Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ με τον Μπαν Κι-Μουν

01:23 23/8/2013 - Πηγή: TNSite
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο σήμερα για «πιθανή χρήση χημικών όπλων» στη Συρία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν για την κατάσταση στη χώρα αυτή.

Ο Ολάντ εξέφρασε στον Μπαν «τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν στη Γαλλία οι σφαγές της νύχτας της 20ής προς την 21η Αυγούστου στη Συρία και η πιθανή χρήση χημικών

όπλων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος χρησιμοποιεί τη φράση «πιθανή χρήση χημικών όπλων» αφότου μεταδόθηκαν οι εικόνες των θυμάτων που δεν φέρουν κανένα ίχνος τραυμάτων από σφαίρες ή χτυπήματα. Το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ διαψεύδει ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά στα νοτιοδυτικά προάστια της Δαμασκού, σε μια επιχείρηση που στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση ή σε 1.300, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.

Οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισαν την Τετάρτη ότι θέλουν «να ριχθεί φως» στην υπόθεση και χαιρέτισαν την «αποφασιστικότητα» του Οργανισμού να ερευνήσει το θέμα. Ωστόσο, το Συμβούλιο δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση λόγω των διαφωνιών που εξέφρασαν η Ρωσία και η Κίνα. Η Βρετανία από την πλευρά της, που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ, επανέλαβε σήμερα ότι βασική προτεραιότητά της είναι να επαληθεύσει τα γεγονότα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία επιλογή για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

«Πιστεύουμε ότι μια πολιτική λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Όμως, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία επιλογή (...) που μπορεί να σώσει αθώες ζωές στη Συρία», πρόσθεσε.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα