Τηλεδιάσκεψη τρόικας-κυπριακού ΥΠΟΙΚ για τα ομόλογα

12:28 24/6/2013 - Πηγή: TNSite
Tο θέμα της λήξης κρατικών ομολόγων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα συζητήσει τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης με την τρόικα.

Η συζήτηση θα γίνει στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, κατά την οποία θα μελετηθούν τα τεχνικά ζητήματα της διαχείρισης των ομολόγων, που λήγουν τον Ιούλιο και τα οποία αφορούν 800 εκ., τα οποία κατέχουν τράπεζες, συνεργατισμός και ημικρατικοί

και 1,8 δισ., το οποίο δόθηκε πέρυσι ως κρατική ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σίγμα» ο Χάρης Γεωργιάδης θα συζητήσει με την τρόικα τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης και συγκεκριμένα ορισμένες επιλογές σε σχέση κυρίως με το ομόλογο της Λαϊκής Τράπεζας.

Αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών ανέφεραν ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα εξετασθούν τρόποι ανανέωσης του ομολόγου του 1,8 δισ., γεγονός που καταδεικνύει και τη συγκατάθεση της τρόικας στη διευθέτηση αυτή. Γίνονται ορισμένες σκέψεις, πρόσθεσαν και θα συζητηθούν εν εκτάσει με τους πιστωτές μας.

Τα τεχνικά αυτά ζητήματα, σημείωσαν, θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, ώστε η αντιμετώπιση να είναι στα μέτρα και του Προγράμματος Στήριξης και των ιδιαιτεροτήτων, τις οποίες παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος, που είναι μία χώρα αποκλεισμένη εδώ και δύο χρόνια από τη διεθνή αγορά και σε κατάσταση Μνημονίου.

Το συνολικό χρέος, το οποίο λήγει εντός της περιόδου του Προγράμματος Στήριξης της Κύπρου, ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ, αναφέρει το sigmalive.com.

Από αυτά, τα 4,1 θα αναχρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το δάνειο, που η Κύπρος θα πάρει από τον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ το 1 δισ. θα ανανεωθεί. Προσπάθειες, εξάλλου, καταβάλλονται και για την επιμήκυνση και συνεπώς ανανέωση του δανείου των 2,5 δισ, το οποίο είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Χριστόφια από τη Ρωσία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα