Θρίλερ με τον Αμερικανό φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν

13:51 24/6/2013 - Πηγή: TNSite
Ταινία δράσης και διπλωματικό θρίλερ θυμίζει η εξέλιξη της υπόθεσης του πρώην σύμβουλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο 29χρονος εγκατέλειψε χθες το Χονγκ Κονγκ και ταξίδεψε στη Μόσχα αναμένοντας την απάντηση των αρχών του Ισημερινού, από τις οποίες ζήτησε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ

τόσο με το Χόνγκ Κονγκ και την Κίνα όσο και με τη Ρωσία περνούν μία δύσκολη φάση καθώς η Ουάσινγκτον επιθυμεί την έκδοση του Σνόουντεν και δυσαρεστήθηκε τόσο από τη στάση του Χονγκ Κονγκ που του επέτρεψε να φύγει όσο και της Ρωσίας που δεν φαίνεται πρόθυμη για απέλασή του.

«Αναμένουμε από τη ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει όλες τις επιλογές για την απέλαση του Εντουαρντ Σνόουντεν και την επιστροφή του στις ΗΠΑ όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε πως το Κρεμλίνο έχει άγνοια για τις κινήσεις του Σνόουντεν.

Ερωτηθείς εάν ο 29χρονος είχε επικοινωνήσει με τις ρωσικές αρχές ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν είπε: «Γενικά δεν έχουμε καμία πληροφορία γι’ αυτόν». Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η Μόσχα δεν έχει την υποχρέωση να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον μετά τη νομοθεσία που επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας και προβλέπει πάγωμα κεφαλαίων Ρώσων που κατηγορούνται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο 29χρονος πιστεύεται πως βρισκόταν στο αεροδρόμιο Σερεμέτγιεβο της Μόσχας και πιθανός επόμενος σταθμός του είναι η Κούβα. Πηγή στη ρωσική Aeroflot δήλωσε πως ο Σνόουντεν είχε κλείσει θέση σε πτήση που θα αναχωρούσε σήμερα για την Αβάνα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα