Τέλος στις διμερείς σχέσεις Ινδονησίας-Αυστραλίας

15:57 20/11/2013 - Πηγή: TNSite
Τη διακοπή της συνεργασίας της Ινδονησίας με την Αυστραλία, σε διάφορους τομείς, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο.

«Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα εύλογο μέτρο που πρέπει να λάβει η Ινδονησία» δήλωσε ο πρόεδρός της. Πρόσθεσε ότι ζήτησε εκ νέου επίσημη εξήγηση από την Αυστραλία για δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην τεχνικό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν και αναφέρουν ότι οι αυστραλιανή υπηρεσία κατασκοπείας είχε υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος από το κινητό

του, συνομιλίες της συζύγου του και ανώτερων αξιωματούχων.

Η δημόσια έκφραση της μεγάλης οργής του προέδρου διατυπώνεται τη στιγμή που τα πολιτικά κόμματα προετοιμάζονται για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2014 και το κυβερνών κόμμα του προέδρου μειώνει τις επιδόσεις του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η Ινδονησία θα διακόψει επίσης τη στρατιωτική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών από τις αρχές του 2014, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο Αμποτ ασκεί πιέσεις στην Τζακάρτα όσον αφορά το θέμα των λαθρομεταναστών οι οποίοι με πλοιάρια κατευθύνονται στην Αυστραλία έχοντας διασχίσει την Ινδονησία. Ο ινδονήσιος πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει οι καλές σχέσεις με την Αυστραλία να αποκατασταθούν μόλις αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και την τοπική έκδοση της εφημερίδας The Guardian, οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να είχαν υποκλέψει συνομιλίες από το κινητό τηλέφωνο του προέδρου επί δύο εβδομάδες τον Αύγουστο του 2009 επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα