Τα πρόσωπα που συγκλόνισαν τον πλανήτη το 2013

12:35 31/12/2013 - Πηγή: TNSite
Ηγέτες με παγκόσμια ακτινοβολία που έφυγαν από τη ζωή, ο «Πάπας των φτωχών» και ένας αναλυτής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλειών των ΗΠΑ είναι μερικά από τα πρόσωπα που σφράγισαν το 2013.

Η «πτώση» του πρώην ισχυρού άντρα της Ιταλίας και του παραολυμπιονίκη πρωταθλητή Όσκαρ Πιστόριους, αλλά και ένα

νεαρό κορίτσι από το Πακιστάν συμπληρώνουν την εικόνα των φυσιογνωμιών που δεν θα ξεχάσουμε.

Νέλσον Μαντέλα

Ο θάνατος του ηγέτη της Νοτίου Αφρικής υπογράμμισε την καθολική αναγνώρισή της προσφοράς του ως συμβόλου του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών στις 5 Δεκεμβρίου.

«Ελευθερία δεν σημαίνει μόνο να λύνεις τα δεσμά κάποιου, αλλά το να ζεις με τέτοιο τρόπο που να αποδεικνύεις ότι σέβεσαι και ενισχύεις την ελευθερία των άλλων» είπε πει ο «Μαντίμπα», στην κηδεία του οποίου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 70 ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ο θάνατος του εμβληματικού ηγέτη βύθισε σε θλίψη και σκέψη δισεκατομμύρια ανθρώπους και στάθηκε αφορμή για εκδηλώσεις, συζητήσεις και αφιερώματα από οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στο Παρίσι, ο πύργος του Άιφελ φωτίστηκε στα χρώματα της Νοτίου Αφρικής σε φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα.

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα. Έφυγε ο ιστορικός ηγέτης-σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Διαβάστε περισσότερα »

Ύστατο φόρο τιμής αποτίουν οι Νοτιοαφρικανοί στον Μαντέλα. Χιλιάδες κόσμος υποκλίνεται μπροστά από τη σορό του Μαντίμπα. Διαβάστε περισσότερα »

Συγκινητικός αποχαιρετισμός στον Νέλσον Μαντέλα. Ο εμβληματικός ηγέτης κηδεύτηκε στο χωριό του, το Κούνου. Διαβάστε περισσότερα »

«Η χειραψία Ομπάμα-Κάστρο είναι μια χειρονομία ελπίδας». Αισιοδοξία στην Κούβα για τη συνάντηση των δύο ηγετών στην κηδεία Μαντέλα. Διαβάστε περισσότερα »

Το πορτραίτο του Νέλσον Μαντέλα στο newsbeast.gr. Ο «έγκλειστος» Νέλσον Μαντέλα. Ο δαφνοστεφανωμένος γεννήτορας ενός έθνους! Διαβάστε περισσότερα »

Μάργκαρετ Θάτσερ

Η «Σιδηρά Κυρία», που έγραψε τη δική της ιστορία στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας, με φανατικούς υποστηρικτές αλλά και φανατικούς πολέμιους, άφησε την τελευταία της πνοή, στις 8 Απριλίου.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κηδεία της, τη στιγμή όμως που δεν ήταν και λίγοι αυτοί που βρέθηκαν σε… πάρτι για το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού. Η «Σιδηρά Κυρία» συνέχισε να διχάζει ακόμη και μετά το θάνατό της…

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Απεβίωσε η Μάργκαρετ Θάτσερ - Η Σιδηρά Κυρία «έσβησε» από εγκεφαλικό. Διαβάστε περισσότερα » Φωτογραφίες από την κηδεία της Θάτσερ - Από το παρεκκλήσι του Κοινοβουλίου στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Διαβάστε περισσότερα »

Έκαναν πάρτι για το θάνατο της Θάτσερ - Δείτε φωτογραφίες για τον... εορτασμό της είδησης. Διαβάστε περισσότερα »

Η ζωή της Θάτσερ μέσα από το φωτογραφικό φακό - Λιγότερο γνωστές εικόνες με τη Σιδηρά Κυρία. Διαβάστε περισσότερα » H «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ - Το πορτραίτο της βρετανίδας πρωθυπουργού. Διαβάστε περισσότερα »

Πάπας Φραγκίσκος

Ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη τον Μάρτιο 266ος πάπας και είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος στη νεότερη ιστορία του Βατικανού. Ο 77χρονος Ποντίφικας δηλώνει υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και επικρίνει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικής.

Μέσα από τη λιτή ζωή του δίνει υποσχέσεις ότι μπορεί να οδηγήσει την καθολική εκκλησία μακριά από τα σκάνδαλα, ενώ ξεχώρισε η δήλωσή του : «Ξέρω πολλούς μαρξιστές που είναι καλοί άνθρωποι Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Habemus papam!-Εξελέγη ο νέος Πάπας. Λευκός καπνός πάνω από το Βατικανό. Διαβάστε περισσότερα »

Ο αργεντίνος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο νέος Πάπας. Θα λάβει το όνομα Φραγκίσκος ο Α'. Διαβάστε περισσότερα » «Το χρήμα έχει μετατραπεί σε είδωλο». «Όχι στους χριστιανούς του σαλονιού», λέει ο Πάπας Φραγκίσκος. Διαβάστε περισσότερα » Ο πάπας Φραγκίσκος αγκάλιασε έναν άνδρα χωρίς πρόσωπο. Διαβάστε περισσότερα »

Ο Πάπας πρόσωπο της χρονιάς για το TIME. Το περιοδικό τιμά τον Φραγκίσκο των φτωχών. Διαβάστε περισσότερα »

Ούγκο Τσάβες

Ο λαός της Βενεζουέλας αποχαιρέτησε το Μάρτιο τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου προκάλεσε λύπη σε υποστηρικτές του σε ολόκληρο τον κόσμο που τον λάτρευαν για τη ρητορική του ενάντια στην Αμερική, την εθνικοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη χώρας και τις πολικές που εφάρμοσε και άλλαξε προς το καλύτερο τη ζωή πλήθους συμπατριωτών του.

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες - Το θάνατό του ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας. Διαβάστε περισσότερα »

Διεθνείς αντιδράσεις για το θάνατο του Τσάβες - Πλήθος ηγετών υποκλίθηκαν στον «κομαντάντε». Διαβάστε περισσότερα »

Θρηνεί η Βενεζουέλα για την απώλεια του Τσάβες - Φωτογραφικό ρεπορτάζ λίγο πριν το τελευταίο αντίο. Διαβάστε περισσότερα »Φωτογραφίες από το τελευταίο αντίο στον Τσάβες - Με τιμές και δάκρυα ο κόσμος αποχαιρέτησε τον ηγέτη της Βενεζουέλας. Διαβάστε περισσότερα »

Ποιος ήταν ο Ούγκο Τσάβες - Το πορτραίτο του ηγέτη της Βενεζουέλας που έφυγε από τη ζωή. Διαβάστε περισσότερα »Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Ιταλίας, ο άνθρωπος που κυριάρχησε στην πολιτική και οικονομική ζωή της γειτονικής χώρας για πάνω μια δεκαετία, αποπέμφθηκε από τη Γερουσία και είδε τον Άρειο Πάγο να επικυρώνει την ποινή φυλάκισης.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή 4 χρόνων φυλάκισης που είχε επιβληθεί στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και εκ των οποίων θα εκτίσει το ένα σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παράλληλα, η αποπομπή του από τη Γερουσία, σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο για 6 χρόνια.

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης του Μπερλουσκόνι - Ζητά επανεξέταση της απαγόρευσης άσκησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Διαβάστε περισσότερα »

Διετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Το εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε τον Ιταλό μεγιστάνα και πολιτικό. Διαβάστε περισσότερα »

Τέλος στην πολιτική καριέρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Η Γερουσία ψήφισε «ναι» στην αποπομπή. Διαβάστε περισσότερα »

Όσκαρ Πιστόριους

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινή γνώμη ακούει το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου πως ο παραολυμπιονίκης πρωταθλητής Όσκαρ Πιστόριους σκότωσε τη γυναίκα του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι την πέρασε για διαρρήκτη, ωστόσο του απαγγέλλονται κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης. Τελικά αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η δίκη.

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Ο Πιστόριους σκότωσε τη γυναίκα του! - Την τραυμάτισε θανάσιμα γιατί την πέρασε για διαρρήκτη. Διαβάστε περισσότερα »

Απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο στον Πιστόριους - Παρουσιάζεται αύριο στην δικαιοσύνη. Διαβάστε περισσότερα »

Το σημείο που σκότωσε τη φίλη του ο Πιστόριους - Ο παραολυμπιονίκης είχε υποστηρίξει ότι πέρασε τη Στέενκαμπ για ληστή. Διαβάστε περισσότερα »

Ενώπιον δικαστηρίου ο Πιστόριους - Αναμένεται η απόφαση για το αν θα απελευθερωθεί με εγγύηση. Διαβάστε περισσότερα »Στην εκδοχή του ατυχήματος επιμένει ο Πιστόριους - Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για το θάνατο της συντρόφου του αθλητή. Διαβάστε περισσότερα »Μαλάλα Γιοσουφζάι

Τη δική της θέση στα πρόσωπα του 2013 διεκδικεί η 16χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι από το Πακιστάν. Το νεαρό κορίτσι τον Οκτώβριο του 2012 είχε δεχτεί επίθεση από Ταλιμπάν, οι οποίοι την πυροβόλησαν στο κεφάλι, επειδή μαχόταν για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση στην πατρίδα της στο Πακιστάν.

Η μαθήτρια επέστρεψε στις σχολικές αίθουσες και δηλώνει χαρούμενη που κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που πραγματοποίησα το όνειρό μου να επιστρέψω στο σχολείο. Θέλω όλα τα κορίτσια του κόσμου να έχουν αυτήν την ευκαιρία. Μου λείπουν οι συμμαθήτριές μου από το Πακιστάν, αλλά θέλω πολύ να γνωρίσω τους δασκάλους μου και να γνωρίσω τους καινούριους συμμαθητές μου εδώ στο Birmingham» είχε δηλώσει η Μαλάλα.

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:«Θέλω κάθε κορίτσι να μορφωθεί». Νικήτρια στη μάχη με το θάνατο η Μαλάλα Γιουσαφζάι. Διαβάστε περισσότερα »

Στην Μαλάλα Γιουσαφζάι το βραβείο Ζαχάρωφ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά τη 16χρονη-σύμβολο. Διαβάστε περισσότερα »

Στο Λευκό Οίκο η Μαλάλα. Έγινε δεκτή από τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ. Διαβάστε περισσότερα »

Έντουαρντ Σνόουντεν

Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του 2013 είναι αναμφίβολα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για τα αμερικανικά μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που είχαν στο στόχαστρο τους πάντες: από τον τελευταίο πολίτη μέχρι την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εύρεση ασύλου για το Σνόουντεν, προκαλώντας διπλωματικές τριβές μεταξύ χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Στις ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε προδότης και τελικά βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο και το όνομα του συνδέθηκε με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Απολύθηκε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για παράβαση δεοντολογίας - Ο 29χρονος εργαζόταν ως αναλυτής υποδομών στην εταιρεία Booz Allen. Διαβάστε περισσότερα »

Κι άλλες αποκαλύψεις υπόσχεται ο Έντουαρντ Σνόουντεν - «Η αλήθεια έχει μπει σε τροχιά και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει». Διαβάστε περισσότερα »

Θρίλερ με τον Αμερικανό φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν - Και διπλωματικές τριβές ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία. Διαβάστε περισσότερα »

Το «σχέδιο B» του Έντουαρντ Σνόουντεν - Το «βαθύ λαρύγγι» ξέρει πως μπορεί κάτι να του συμβεί. Διαβάστε περισσότερα »

Ο Σνόουντεν προειδοποεί για την απώλεια της ιδιωτικότητας - Στο «Χριστουγεννιάτικο μήνυμά» του αναφέρθηκε στις ανησυχίες για τις παρακολουθήσεις. Διαβάστε περισσότερα »Μπασάρ Αλ Άσαντ

Εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη χώρα του από το 2011 και πέρυσι όλοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο». Η ανατροπή του όμως από τους Σύρους εξεγερμένους φαίνεται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πλέον πληθαίνουν οι φωνές στη Δύση που θεωρούν την παραμονή του 48χρονου προτιμότερη από την επικράτηση των εξεγερμένων.

Δείτε πώς κάλυψε το newsbeast.gr το γεγονός:

Στην εξουσία ο Άσαντ τη μεταβατική περίοδο. Αρνείται η Δαμασκός τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στη διάσκεψη για τη Συρία. Διαβάστε περισσότερα »

Χιλιάδες ξένοι πολεμούν τον Άσαντ στη Συρία. Το μεγαλύτερο μέρος είναι Άραβες και Ευρωπαίοι. Διαβάστε περισσότερα »

Ο Άσαντ δηλώνει ότι η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης δεχθεί. Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση από τον σύρο πρόεδρο. Διαβάστε περισσότερα »

NewsBeast

Keywords
ούγκο τσάβες, ηπα, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, πιστοριους, προσφορες, σημαίνει, κηδεία, θλίψη, μαντελα, newsbeast, time, τσαβες, birmingham, μερκελ, ρωσία, εταιρεία, συμμετοχή, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, νεος παπας, σιδηρα κυρια, ρωσία, θλίψη, αρειος παγος, γνωμη, γυναικα, εγκεφαλικο, εικονες, ηγετης, ηπα, θανατος, θριλερ, καριερα, κινα, ονειρο, φωτογραφιες, χρωματα, newsbeast.gr, time, αισιοδοξια, αιφελ, αμερικη, ανθρωπος, απαρτχαιντ, απωλεια, ασαντ, αφορμη, βατικανο, βενεζουελα, γεγονος, δακρυα, δαμασκος, δειτε, δηλωση, δικη, εγινε, εγγυηση, ευκαιρια, ειπε, εκκλησια, εκπαιδευση, ελευθερια, ερευνες, εταιρεία, ετων, εφυγε, ζωη, ζητα, κηδεία, η δικη, ηλικια, υποθεση, εικονα, οικο, κυρια, κουβα, λυπη, μακρια, μυστικα, νελσον μαντελα, ονομα, πακισταν, παρισι, πνοη, προγραμματα, πρωι, ρητορικη, συζυγο, συμμετοχή, συρια, συρο, σχολειο, ταλιμπαν, ισχυρος, χρημα, αγνωστο, δικαιωμα, ενωση, ηγετες, χωρα, ειδησης, λευκο, μαυρος, μπροστα, ουγκο, πληροφοριες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα