Συνάντηση Σαμαρά - Βεστερβέλε με φόντο την ανάπτυξη στην Ελλάδα

14:22 4/7/2013 - Πηγή: TNSite

Ο κ. Βεστερβέλε εξερχόμενος του Μεγάρου ανέφερε πως έγινε συζήτηση για την ανάπτυξη στη Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα.

Σημείωσε, δε, ότι έχουμε καλές ειδήσεις, πως στην Ελλάδα έχει αρχίσει κάτι να κινείται, ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί το δύσκολο πρόβλημα της ανεργίας.

Επίσης αποσυνέδεσε τις εξελίξεις στη χώρα

μας και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του δημοσίου χρέους από τις γερμανικές εκλογές ενώ, μετά από ερώτηση για τα τελευταία γεγονότα στη Αίγυπτο, είπε ότι πρέπει να επανέλθει η ηρεμία και ο διάλογος.

"Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Είχαμε σήμερα το πρωί μία πολύ καλή συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και, βεβαίως, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί σαφώς ότι στην Ελλάδα κάτι κινείται. Υπάρχουν επιτέλους και καλά νέα, εξελίξεις που υπόσχονται επιτυχία, κι αυτή τη συγκυρία θέλουμε να την εκμεταλλευτούμε.

Υποστηρίζουμε αυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις υποστηρίζουμε σταθερά, διαβουλευόμαστε ειδικά για το πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθότι αυτές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές προκειμένου να καταπολεμηθεί η νεανική ανεργία.

Θέλω να προσθέσω κάτι σ’ ότι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο.

Και είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί γρήγορα ο δρόμος προς τη συνταγματική τάξη. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να μην προβούν σε χρήση βίας και αυθαιρεσιών, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε επακριβώς τις μελλοντικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και από τις εξελίξεις θα εξαρτηθούν οι πολιτικές μας αποφάσεις και οι τυχόν συνέπειες.

Ένα κύμα συλλήψεων και πολιτικών διώξεων θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν. Είναι αναγκαίο να ξαναβρεί η Αίγυπτος το δρόμο προς τη συνταγματική τάξη και οι αντιπαραθέσεις να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και της ειρηνικής ανταλλαγής απόψεων.

Δημοσιογράφος: Χτες δηλώσατε ότι ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν όμως πολλές φωνές στη Γερμανία, διεθνώς καθώς και εδώ στην Ελλάδα, που λένε ότι το θέμα θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη μετά τις γερμανικές εκλογές. Είναι έτσι;

G. Westerwelle: Όχι. Το θέμα δεν έχει να κάνει με τις εκλογές στη Γερμανία, αυτό αποτελεί βασική θέση, το ζητούμενο τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αρχίζουν τώρα να επιδρούν.

Το να τεθούν τώρα σε αμφιβολία θα αποτελούσε ένα μεγάλο λάθος, τώρα θα πρέπει να διατηρηθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς εμφανώς βλέπει κανείς για πρώτη φορά στον ορίζοντα μια αχτίδα φωτός κι αυτή τη θετική συγκυρία θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

H απόφαση για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, τον επονομαζόμενο ΤΑΡ, στην Ελλάδα αποτελεί τεράστια δυνατότητα και για την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και μάλιστα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι έτσι για πρώτη φορά συγκεντρώνονται καλές εξελίξεις και πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκυρία", επισήμανε.

Ο Guido Westerwelle αναφερόμενος και πάλι στις εξελίξεις στην Αίγυπτο είπε: «Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και μετά θα λάβουμε τις πολιτικές αποφάσεις μας, θα βγάλουμε τα συμπεράσματα μας, οι πολιτικές συλλήψεις, ένα πολιτικά υποκινούμενο κύμα διώξεων, αυτά πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν. Αυτό που προέχει τώρα είναι να επιστρέψουμε στο δρόμο προς μία δημοκρατική συνταγματική τάξη».

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας πολιτικής και γεωπολιτικής περιδίνησης στην περιοχή αλλά μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίσταση η Ελλάδα στέκεται σταθερή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, κι αν κοιτάξετε πίσω πριν ένα χρόνο ποιος θα το σκεφτόταν, επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα τα πράγματα να πάνε καλύτερα και τόνισε ότι η σταθερότητα συμβάλει στο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη που όλοι θέλουμε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βεστερβέλε είπε ότι το μήνυμα του είναι σεβασμός, αλληλεγγύη και ενθάρρυνση. "Πιστεύω ότι το καράβι ξεκινά όταν είσαι στην ακτή, και τα πανιά της Ελλάδας είναι προς την ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερη ευημερία στο μέλλον στους ανθρώπους αυτής τη χώρας" σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Βεστερβέλ ότι εχθές διεξήχθη μια καλή σύσκεψη για την ανεργία των νέων, η οποία θα συνεχιστεί στο Παρίσι αργότερα και τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα