Συμφωνία για την «άμεση» απομάκρυνση των αμάχων από την Παλιά Πόλη της Χομς

04:17 7/2/2014 - Πηγή: TNSite
Οι συριακές αρχές και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατέληξαν σε μια συμφωνία για την «άμεση» έξοδο των αμάχων από τις συνοικίες που ελέγχουν οι εξεγερμένοι αντικαθεστωτικοί στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, που πολιορκείται εδώ και περισσότερες από 600 ημέρες, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πόλης αυτής.

«Συνήφθη μια συμφωνία με τον ΟΗΕ για να εξασφαλιστεί η έξοδος των πολιτών από τις συνοικίες της παλιάς πόλης της Χομς άμεσα», δήλωσε ο κυβερνήτης Ταλάλ Μπαράζι, τον οποίο

επικαλέστηκε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι συνοικίες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες και πολιορκεί ο στρατός από τον Ιούνιο βομβαρδίζονται διαρκώς από τις τακτικές δυνάμεις. Χιλιάδες Σύροι ζουν εκεί υπό φοβερές συνθήκες.

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μοντρέ και στη Γενεύη στα τέλη του Ιανουαρίου ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι είχε εξασφαλίσει την υπόσχεση του καθεστώτος ότι θα άφηνε να φύγουν οι άμαχοι που είναι πολιορκημένοι σε διάφορες περιοχές της εμπόλεμης χώρας.

Όμως κατόπιν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι εμποδίζουν κάθε τέτοια διαδικασία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περίπου 3.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε περιοχές της Χομς που τελούν υπό πολιορκία, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και όπου καθημερινά δίνουν έναν αγώνα για την επιβίωση.

Η Χομς, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, η οποία θεωρείται εστία της αντίστασης στην κυβέρνηση Άσαντ, έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα για την εξέγερση των κατοίκων της εναντίον του προέδρου.

Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι βρισκόταν υπό συζήτηση —και ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία— για να διανεμηθεί επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Χομς.

Χθες ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του «τασσόταν εναντίον μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», διότι δεν θα προσέφερε τίποτα. «Για να επιλύσει κανείς ανθρωπιστικά προβλήματα στη Συρία χρειάζεται μια πολύ σκληρή, πραγματιστική και στοχοπροσηλωμένη προσέγγιση.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα