Στίβεν Χόκινγκ: Η μεγαλύτερη γκάφα στην καριέρα του

11:53 13/4/2013 - Πηγή: TNSite

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε διάλεξη που έδωσε στο Λος Αντζελες αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη γκάφα της καριέρας του και έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας

Ο Χόκινγκ έδωσε διάλεξη στο νοσοκομείο Cedars-Sinai Regenerative Medicine Institute όπου γίνονται πρωτοποριακές έρευνες με βλαστικά κύτταρα για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο των κινητικών νευρώνων από την οποία πάσχει ο κορυφαίος επιστήμονας.

Αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του εργαστηρίου, ο διάσημος βρετανός φυσικός, που πάσχει και ο ίδιος από τη σπάνια νευρολογική ασθένεια,

ενθάρρυνε τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και το προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την έρευνά τους. Τους διηγήθηκε μάλιστα και την προσωπική του εμπειρία όταν διαγνώστηκε με τη νόσο πριν από 50 χρόνια∙ πόσο απογοητευμένος ήταν που δεν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή. Η ψυχολογία του, επισήμανε ο 71 ετών σήμερα Χόκινγκ, άλλαξε σημαντικά όταν άρχισε να αντιλαμβάνεται πως η νόσος δεν εξελισσόταν γρήγορα και πως θα μπορούσε να επικεντρωθεί στις σπουδές του. «Κάθε καινούργια μέρα γινόταν μπόνους», είπε χαρακτηριστικά μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του εργαστηρίου. Το ινστιτούτο βλαστοκυττάρων της Καλιφόρνιας χρηματοδότησε πέρσι την έρευνα του Cedars-Sina με περίπου 18 εκατ. δολάρια.

Ο Χόκινγκ ομολόγησε ότι η μεγαλύτερη γκάφα της καριέρας του ήταν η άποψη του στην αρχή της ερευνητικής του πορείας ότι οι μαύρες τρύπες «καταπίνουν» τα πάντα, ότι τίποτε δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

Ο ίδιος ο Χόκινγκ λίγο αργότερα ήταν εκείνος που διέψευσε τον εαυτό του αφού διατύπωσε τη θεωρία για μια μορφή ακτινοβολίας που παράγουν και εκπέμπουν οι μαύρες τρύπες. Μάλιστα η ακτινοβολία αυτή ονομάστηκε «ακτινοβολία Χόκινγκ».

«Για να κατανοήσουμε το Σύμπαν στο βαθύτερο επίπεδό του πρέπει να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει κάτι αντί για το τίποτε. Γιατί υπάρχουμε; Γιατί υπάρχει αυτό το συγκεκριμένο πακέτο νόμων και όχι κάποιο άλλο; Πιστεύω ότι οι απαντήσεις βρίσκονται στην θεωρία-Μ» ανέφερε ο Χοκινγκ. Η θεωρία-Μ συνδυάζει πολλές θεωρίες και ιδέες της Φυσικής και των Μαθηματικών. Η θεωρία-Μ κάνει λόγο για ύπαρξη πολλών διαστάσεων στο «ύφασμα» του χωροχρόνου. Ο Χόκινγκ είναι ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας-Μ καθώς πιστεύει ότι είναι εκείνη που θα οδηγήσει τελικά στην περίφημη μια και ενοποιημένη θεωρία, τη λεγόμενη «θεωρία των πάντων» που θα εξηγεί όλους τους νόμους της Φυσικής, κλασικής και κβαντικής.

Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του Χόκινγκ στο μέλλον της ανθρωπότητας «Πρέπει να συνεχίσουμε τη διαστημική εξερεύνηση για το καλό της ανθρωπότητας. Δεν πρόκειται να επιβιώσουμε άλλα χίλια χρόνια στον εύθραυστο πλανήτη μας» προέβλεψε ο Χόκινγκ.

-

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα