«Σε τροχιά εξισορρόπησης η οικονομία»

19:15 12/6/2013 - Πηγή: TNSite
Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη Συζήτηση επί της Έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2012-2013 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξόδου

της Ελλάδος από την ευρωζώνη έχει απομακρυνθεί, υπογραμμίζοντας ότι αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό στη μεγάλη κρίση και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης, και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2014, αν παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «συνεχίζεται η ύφεση της παραγωγικής δραστηριότητας και η διόγκωση της ανεργίας», ενώ σημείωσε πως το τίμημα της προσαρμογής υπήρξε βαρύ. «Η πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε τελικώς χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων», ανέφερε., μεταξύ άλλων.

Σημείωσε εξάλλου ότι «η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προστατεύθηκε από τον κίνδυνο διάχυσης της κυπριακής κρίσης και στην Ελλάδα. Έτσι, η έξαρση της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδείχθηκε πρόσκαιρη και γρήγορα ανακόπηκε η τάση εκροής καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο».

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι οι ενθαρρυντικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν θα μπορούσαν να θέσουν υπό αίρεση την παγίωση της σταθεροποίησης και την πρόβλεψη για ανάκαμψη της οικονομίας. Επανέλαβε δε ότι «προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, χωρίς χαλάρωση και αποκλίσεις».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα