Σε οριακό σημείο η υδροδότηση της Αμαλιάδας

11:43 16/7/2013 - Πηγή: TNSite
Με τον κίνδυνο «μπλακ- άουτ» σε ότι αφορά την υδροδότηση, απειλείται πλέον η Αμαλιάδα, καθώς τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και εάν δεν γίνουν στοχευμένες κινήσεις, οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του δήμου Ήλιδας σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά.

Χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Μαυρίκος, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων, Χρήστος Παπαγεωργίου και ο προϊστάμενος, Νίκος Χατζηγιάννης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ

και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στερεύουν οι βρύσες

Για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της πόλης, το πρόβλημα της υδροδότησης έχει κάνει την εμφάνισή του από τα τέλη Μαΐου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί και πλέον υπάρχει ο κίνδυνος να στερέψουν οι βρύσες σε ολόκληρη την πόλη, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Ήδη, έχει ενημερωθεί εγγράφως ο δήμος και πλέον καλούνται να διαχειριστούν το θέμα και οι ίδιοι οι δημότες, που σε πολλές περιπτώσεις προβαίνουν σε κατασπατάληση του νερού.

Η «πηγή» του κακού για το πρόβλημα της υδροδότησης, ξεκινά από τις πηγές Κακοταρίου, καθώς φέτος η εισροή νερού προς την Αμαλιάδα από το συγκεκριμένο χώρο είναι σχεδόν μηδενική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν φθάνει το νερό

Από την άλλη πλευρά, οι γεωτρήσεις στην Αμαλιάδα μπορούν να διαθέσουν 200 κυβικά νερό την ώρα, την στιγμή που η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 450 κυβικά νερό την ώρα σε ώρες αιχμής, από τις 3 δηλαδή το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ.

Οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Ύδρευσης κάνουν λόγο για υπερβολική κατανάλωση ύδατος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σε κατασπατάληση αυτού του αγαθού, τόσο από τους απλούς πολίτες, όσο και από τις υπηρεσίες του δήμου Ήλιδας, αφού παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα, καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες νερού για να ποτίζεται το πράσινο και τα φυτά στις πλατείες Μπελογιάννη, Σοχιάς, Δημαρχείου αλλά και στην είσοδο πόλης.

«Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο τρέχω για να κλείνω το νερό που τρέχει στα παρτέρια του δήμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το νερό να τρέχει ανεξέλεγκτα σε φρεάτια, αλλά σφυρίζουν αδιάφορα.

Επικίνδυνες επεμβάσεις

«Η απόδοση των γεωτρήσεων, που λειτουργούν ασταμάτητα, έχει ελαττωθεί και η επέμβαση κάποιων στους πίνακες των αντλιοστασίων στην περιοχή του γηπέδου, δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία νερού στην πόλη και ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουν τεράστιο πρόβλημα» επεσήμανε ο κ. Μαυρίκος, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιστατικό με το κλείσιμο των διακοπτών στο γήπεδο από άγνωστο άτομο την Κυριακή, με αποτέλεσμα να χαθεί πάλι ο έλεγχος.

Στόχος της υπηρεσίας είναι να έχει πάντοτε νερό ο υδατόπυργος, το δίκτυο και οι δεξαμενές, άστοχες όμως ενέργειες όπως αυτή με το κλείσιμο των διακοπτών, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα.

«Οι πολίτες σίγουρα θέλουν νερό, είμαστε όμως σε οριακό σημείο και προσπαθούμε να κρατήσουμε το δίκτυο ζωντανό. Παρά τις παρακλήσεις μας, σε ότι αφορά το Κακοτάρι δεν έρχεται περισσότερο νερό όπως τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Μαυρίκος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι έχει ενημερωθεί εγγράφως ο δήμος Ήλιδας, για την αναγκαιότητα να υπάρξει μεγαλύτερη παροχή νερού από τις πηγές Κακοταρίου, για να σταθεροποιηθεί η ύδρευση. «Δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η ιστορία και είναι θέμα χρόνου να πάμε σε μπλακ άουτ. Πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες και να σταματήσουν τα ποτίσματα στους δρόμους, γιατί οδηγούμαστε σε δύσκολες καταστάσεις» τόνισε ο κ. Μαυρίκος.

Αποδυναμωμένη η υπηρεσία

Από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία είναι αποδυναμωμένη από πλευράς προσωπικού, αφού όπως είπε και ο κ. Παπαγεωργίου, αυτή τη στιγμή για ολόκληρο τον δήμο Ήλιδας αντιστοιχούν μόλις τρεις υδραυλικοί, ενώ υδατόπυργος και βιολογικός καθαρισμός λειτουργούν «ερήμην», αφού λόγω διαθεσιμότητας του προσωπικού, δεν υπάρχουν υπάλληλοι, κάποιοι ακόμη θα φύγουν, ενώ εάν ισχύσει ο νέος γύρος διαθεσιμότητας στους ΟΤΑ, που θα αφορά σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ και υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, η υπηρεσία ύδρευσης θα μας πει αντίο».

«Από την μία έχουν φύγει υπάλληλοι με την διαθεσιμότητα, από την άλλη θα φύγουν και άλλοι, με συνέπεια η υπηρεσία να αδυνατεί να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος στάθηκε και στο θέμα της ανόρυξης νέας γεώτρησης, που επί της ουσίας είναι απαγορευτική κίνηση, αφού η γραφειοκρατία έχει υψώσει ανυπέρβλητα εμπόδια. Όπως επίσης, η γραφειοκρατία έχει βάλει φρένο και στις δημοπρασίες για προμήθεια ηλεκτρολογικού και υδραυλικού υλικού και τα προβλήματα, δεν έχουν τέλος…

Πηγή: patrisnews.com

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα