Σε δέκα βήματα: Τι να κάνετε για να είναι η γάτα σας ευτυχισμένη

13:57 20/12/2013 - Πηγή: TNSite

Ευζωία στις γάτες ; Ευτυχία ; Κι όμως ναι. Υπάρχει. Άλλωστε η λέξη ευτυχία δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο, καθώς...αγγίζει και το ζωικό βασίλειο, αλλά σε μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από τη συμπεριφορά και το σεβασμό του ανθρώπου προς τα ζώα.

Τι εννοούμε, όταν λέμε ότι ένα ζώο είναι ευτυχισμένο ; Στην πραγματικότητα, όταν - ψυχικά και σωματικά - το ζώο μας είναι υγιές. Ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας μιας γάτας εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη της. Η πρόεδρος της

Animal Action, Αμαλία Σωτήρχου, δίνει την απάντηση για την...απόλυτη ευτυχία σε δέκα βήματα.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευτυχία είναι:

- Να τρέφεται καλά. Έτσι, θα έχει γυαλιστερό τρίχωμα, κρυστάλλινα μάτια και αρκετή ενέργεια για όλη την ημέρα. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες είναι σαρκοφάγες και χρειάζονται πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και νερό για να ζήσουν.

- Οι γάτες πρέπει να ζουν σε μία οικογένεια, που τις αγαπάει και έχει συνειδητά αποφασίσει να τις αγκαλιάσει, αναλαμβάνοντας όσες υποχρεώσεις συνεπάγονται.

- Αν λείπουμε συχνά από το σπίτι, ίσως η καλύτερη επιλογή είναι μια γάτα, καθώς το ανεξάρτητο του χαρακτήρα της συμβαδίζει καλύτερα με τους πολυάσχολους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να την παραμελούμε.

- Απαραίτητη είναι η τακτική κτηνιατρική περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική αγωγή όταν κρίνεται απαραίτητο. Οφείλουμε να επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για έλεγχο της υγείας της και φυσικά για τα απαραίτητα εμβόλια ή αντιπαρασιτικές θεραπείες.

- Πολύ σημαντική είναι και η στείρωση της γάτας μας, καθώς υποφέρουν όταν βρίσκονται σε οίστρο και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την φυσιολογική τους ανάγκη. Η στείρωση προστατεύει τα ζώα μας από ασθένειες όπως καρκίνο των γεννητικών οργάνων, πυομύτρα, ενώ αποτρέπουμε κάποια ανεπιθύμητη απόδραση που μπορεί να οδηγήσει το ζώο στο να τραυματιστεί σοβαρά ή θανάσιμα. Επίσης, στειρώνοντας τη γάτα μας, βοηθάμε στο να μην γεννιούνται ζώα που θα καταλήξουν άστεγα προσθέτοντας στο ήδη αυξημένο άστεγο πληθυσμό.

- Μια γάτα είναι...χαμογελαστή όταν δεν υποφέρει από στρες και φόβο που σημαίνει πλήρη απουσία αγχωτικών συνθηκών διαβίωσης και εξάλειψη της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης.

- Εξίσου σημαντικό είναι να διαθέτει κατάλληλη στέγη, δηλαδή κατάλληλο κατάλυμα, που να εγγυάται σωστή θερμοκρασία, ελευθερία κινήσεων, δυνατότητα ξεκούρασης και καθαριότητα.

- Βασικό συστατικά για την καλοζωία της είναι να απολαμβάνει παιχνίδι, διέγερση, άσκηση. Η δυνατότητα συνθηκών κυνηγιού και ελευθερίας για τις γάτες με τα κατάλληλα παιχνίδια, που διατίθενται στο εμπόριο, είναι πρωταρχικής σημασίας.

-Κρατήστε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι. Σίγουρα, οι γάτες δρουν αυτάρεσκα και ανεξάρτητα, όμως η παρουσία σας τους είναι απαραίτητη. Αν αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει εκτός σπιτιού, μπορεί να δεχτεί επίθεση από σκυλιά, να την κλέψουν κάποιοι ή ακόμα και να κολλήσει ανεπιθύμητες ασθένειες και παράσιτα.

- Το βασικότερο όλων βέβαια για να είναι πραγματικά ολοκληρωμένες και ευτυχείς προσωπικότητες είναι να απολαμβάνουν την αγάπη όλων των μελών της οικογένειας.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα