Σαμαράς: Φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό επιβάλει μία κοινή αντιμετώπιση

18:29 25/10/2013 - Πηγή: TNSite

"Θέλω να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο η τεχνολογία και η καινοτομία πρέπει να έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό. Στόχος η Ελλάδα να γίνει ένας εξωστρεφής κόμβος καινοτομίας", δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα παραδείγματα ξένων κολοσσών που επενδύσουν σε ελληνικές start ups,

καθώς και στις σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες από εταιρίες όπως η Hewlett Packard και η κινεζική ZTE.

"Υπάρχει ταλέντο επιστημονικό, νέα παιδιά που δημιουργούν τις δικές τους εταιρίες", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό επιβάλει μία κοινή αντιμετώπιση"

Σχετικά με την παράνομη μετανάστευση είπε: "Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναδείχθηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, πρώτη φορά το θέμα αυτό ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Είπα στους εταίρους μας πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες επαναπροώθησης και αρνούνται να τις εφαρμόσουν. Και όλοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι χώρες. Εμείς φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό επιβάλει μία κοινή αντιμετώπιση".

Μεταξύ άλλων είπε:

"Ζήτησα να υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της επιτήρησης στις θάλασσες με στόχο την αποθάρρυνση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η σημερινή μέρα είναι πολυσήμαντη. Δημιουργήθηκε ευρωπαϊκή ομάδα δράσης μόνο για τη Μεσόγειο".

"Συζητήσαμε ακόμα για θέματα αναπτυξιακά, για την ανεργία, για το πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σαν ευρωπαϊκό πρόβλημα", κατέληξε ο ίδιος.

Μίνι συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ

Μόλις πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση μας με τον Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανέφερε μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος, "στη συνάντησή μας δεν συζητήθηκε το Πρόγραμμα, δεν αλλάζει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη συνάντηση λίγων λεπτών με την κ. Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, που συνεχίστηκε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές τηρούσαν σιγήν ιχθύος για το περιεχόμενο της συνομιλίας, υποστηρίζοντας πως είχε μεν αντικείμενο την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η γενική απάντηση από τη Γερμανία, όπως τουλάχιστον μεταφέρθηκε στην "Καθημερινή", στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι "δεν είναι δουλειά της καγκελαρίου" να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι.

Το Βερολίνο αποδέχεται ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τον τρόπο που θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, αλλά όχι "πολιτική" συζήτηση επί του ίδιου του περιεχομένου του Μνημονίου.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα