Πτώση των τιμών των ακινήτων για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Σλοβενία

09:01 13/8/2013 - Πηγή: TNSite
Συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά η πτώση των τιμών των ακινήτων στη Σλοβενία και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Οι τιμές των κατοικιών, που έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους την περίοδο 2007-2008, ξεκίνησαν την πτωτική τους πορεία με την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - σε έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Σλοβενίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Στατιστικού Γραφείου

της Σλοβενίας, οι τιμές των κατοικιών το α' τρίμηνο του έτους σημείωσαν πτώση 4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012.

Η πτωτική τάση στις τιμές των ακινήτων συνδέεται - άμεσα - με τη συρρίκνωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, η αξία των κατασκευαστικών εργασιών ήταν μικρότερη από το 1/3 του συνόλου που καταγράφηκε το 2008.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν και σε μείωση των τιμών των ενοικίων από 30% μέχρι και 40%, τονίζει, σε σημερινό της δημοσίευμα, η οικονομική εφημερίδα Finance.

Κτηματομεσίτες αναφέρουν - σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα - πως ακίνητα (κατοικίες και διαμερίσματα) είναι ελεύθερα για διάστημα τριών έως έξι μηνών πριν τελικά νοικιαστούν και τέτοιου είδους συναλλαγές πραγματοποιούνται μόνο εάν τα ακίνητα είναι σε καλή κατάσταση και επιπλωμένα. Αυτές οι "απαιτήσεις" των ενοικιαστών δεν αποτελούν έκπληξη για τους κτηματομεσιτικούς παράγοντες, αφού - όπως σημειώνουν - η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.

Στασιμότητα παρατηρείται, επίσης, στις συναλλαγές που σχετίζονται με την απόκτηση ή και την ενοικίαση εμπορικών χώρων. Αν και πολλές εταιρείες επωφελούνται από το πλεονέκτημα του χαμηλότερου ενοικίου, προχωρώντας σε μετεγκατάσταση των γραφείων τους, ο αριθμός των εμπορικών χώρων που παραμένουν διαθέσιμοι για αγορά ή και ενοικίαση διαμορφώθηκε στο 27% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2012) και αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2013.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα