Πτώση των κερδών των εκκοκκιστηρίων βάμβακος κατά τη χρήση 2012-2013

19:36 30/1/2014 - Πηγή: TNSite
Βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία, αλλά μειωμένα, σχεδόν οριακά καθαρά κέρδη, παρουσιάζουν ως σύνολο οι βιομηχανίες παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος που έκλεισαν οικονομική χρήση την 30ή Ιουνίου 2013 και έχουν γνωστοποιήσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα για την περίοδο 1.7.2012-30.6.2013.

Πρόκειται για 21 επιχειρήσεις εκκόκκισης βάμβακος που λειτουργούν εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τον νομό Βοιωτίας. Οι εταιρείες αυτές απορροφούν περισσότερο από το 80% του εγχώριου σύσπορου βάμβακος και διαθέτουν

σχεδόν το 90% της παραγωγής τους στη διεθνή αγορά, αφού η ελληνική κλωστοϋφαντουργία έχει συρρικνωθεί σε δραματικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε συγκρίσιμη βάση, λαμβανομένων υπόψη μεταβολών που σημειώθηκαν στη δομή ορισμένων επιχειρήσεων, οι 21 βιομηχανίες κατέγραψαν αθροιστικές πωλήσεις αυξημένες κατά 12%, ύψους 429,97 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μόνο οι δέκα από τις 21 εταιρείες αύξησαν τις πωλήσεις τους.

Τα συνολικά κέρδη τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε απόλυτα μεγέθη κατά 3% (ανήλθαν σε 16,02 εκατ. ευρώ), αλλά μειώθηκαν ως ποσοστό των πωλήσεων στο 3,7% (4% έναν χρόνο νωρίτερα).

Επίσης, τα συνολικά κέρδη τους προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν σε απόλυτα μεγέθη κατά 8% (ανήλθαν σε 11,79 εκατ. ευρώ), αλλά μειώθηκαν ως ποσοστό των πωλήσεων στο 2,7% (2,8% έναν χρόνο νωρίτερα). Αντιθέτως, τα συνολικά κέρδη τους προ φόρων μειώθηκαν σε απόλυτα μεγέθη κατά 58% (περιορίστηκαν σε 2,84 εκατ. ευρώ, από 6,74 εκατ. ευρώ) και κατά 1,1 εκατοστιαία μονάδα ως ποσοστό των πωλήσεων (0,7%, από 1,8%).

Επίσης, τα συνολικά καθαρά κέρδη τους, μετά την πρόβλεψη για φόρους, ήταν οριακά θετικά (περιορίστηκαν σε περίπου 60.000 ευρώ, από 2,70 εκατ. ευρώ) και μηδενίστηκαν ως ποσοστό των πωλήσεων (0%, από 0,7%).Βελτιωμένα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη ή ζημιές) είχαν οκτώ επιχειρήσεις, ενώ βελτιωμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) είχαν δώδεκα.

Τα τελικά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από αυξημένες χρηματοοικονομκές και έκτακτες, ανόργανες δαπάνες. Οι 21 επιχειρήσεις είχαν μέση απόδοση του ενεργητικού τους (259,10 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης) σε EBITDA 6,2%, από 5,9% έναν χρόνο νωρίτερα.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της βάσης βιομηχανικών οικονομικών δεδομένων www.inr.gr, οι 21 εν λόγω επιχειρήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους σχεδόν οφείλουν μικρό ή μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους και στην παραγωγή βαμβακόσπορου, βαμβακόπιτας και βαμβακέλαιου, καθώς και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων και αγροτικών εφοδίων, κατά την οικονομική χρήση 17.2012-30.6.2013

Όσον αφορά την εκκοκκιστική περίοδο 2013-2014, αυτή εξελίσσεται, ως γνωστόν, υπό δυσχερέστερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης τραπεζικών πιστώσεων, πτωτικής πορείας των τιμών του βάμβακος και αδύναμης διεθνούς ζήτησης, η οποία οφείλεται σε προβλέψεις διεθνών αναλυτών για ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση των τιμών.

Ωστόσο, η συγκομιδή του σύσπορου βάμβακος ήταν καλύτερη του αναμενομένου, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Αδυνατώντας να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση, ορισμένα εκκοκκιστήρια τέθηκαν προς ενοικίαση ή προσφέρθηκαν να εργαστούν φασόν για άλλες, χρηματοοικονομικά ισχυρότερες επιχειρήσεις. Η συγκεντροποίηση του τομέα σε λιγότερες επιχειρήσεις φαίνεται ότι επιταχύνεται.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα