Ψήφος εμπιστοσύνης η επένδυση των Καναδών στο Ελευθέριος Βενιζέλος

09:29 23/5/2013 - Πηγή: TNSite
Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι ξένοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. Σε prive αίθουσες πολυτελών ξενοδοχείων της Αθήνας, οι συναντήσεις δίνουν και παίρνουν.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, πρόκειται για εκπροσώπους hedge funds, κερδοσκοπικών δηλαδή κεφαλαίων, οι οποίοι τοποθετούνται συνήθως για βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Αυτή είναι, άλλωστε, και η

στρατηγική τους. Αγοράζουν φθηνά ό,τι θεωρούν ευκαιρία και -στη συνέχεια- το πουλάνε σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.

Όταν, όμως, έρχεται στη χώρα μας και βάζει τα χρήματά του ένα συνταξιοδοτικό ταμείο, που θεωρείται από τα πλέον συντηρητικά, και το οποίο σχεδιάζει τις επενδύσεις του με ορίζοντα δεκαετιών, τότε τέτοιες κινήσεις δείχνουν ξεκάθαρα πόσο έχει αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα.

Η εξαγορά των μετοχών του διεθνούς αεροδρομίου, «Ελευθέριος Βενιζέλος», που κατείχε η γερμανική Hochtief, από το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, Public Sector Pension Investment Fund, αντί 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν από δύο εβδομάδες, αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τη σταδιακή αποκατάσταση του θετικού κλίματος στη χώρα μας για επενδύσεις. Κι αυτό, γιατί:
Το συγκεκριμένο fund είναι, όπως είπαμε, συνταξιοδοτικό. Αυτό σημαίνει ότι επενδύει μακροπρόθεσμα για τους συνταξιούχους-αποταμιευτές του, σε assets, στα οποία βλέπει σημαντικές προοπτικές, για μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Επιπλέον, το γεγονός πως αυτά τα fund επιδιώκουν να τοποθετούν τα χρήματά τους σε σταθερές και σίγουρες επενδύσεις, όπου θέλουν να έχουν ισχυρή παρουσία, ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση -σε δεύτερη φάση- από το Public Sector Pension Investment Fund και του 55%, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κάτι, άλλωστε, που έχει αφήσει ανοιχτό και ο εκ των αντιπροέδρων του Ταμείου, Mark Boutet, μιλώντας στο news.gr :

«Το αεροδρόμιο της Αθήνας αποτελεί μια βασική υποδομή μεταφορών, που ικανοποιεί το πλήρες εύρος των αναγκών των αεροπορικών εταιρειών και των πελατών. Έχουμε ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Θυμίζουμε ότι το Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών επενδύσεων του Καναδά, με 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση. Επενδύει τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια του Δημόσιου Τομέα, των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Βασιλικής Αστυνομίας και των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι επενδύσεις του είναι σε μετοχές, ομόλογα και άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος, στην αγορά ακινήτων, σε υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όταν, λοιπόν, οι συντηρητικοί Καναδοί ψηφίζουν Ελλάδα, σίγουρα κάτι ξέρουν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα