Πρόταση μεταφοράς της έδρας του ICAO από το Μοντρεάλ στο Κατάρ

15:35 4/5/2013 - Πηγή: TNSite

Είναι ασυνήθιστο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρίσκεται στο ίδιο πόντιουμ με το Αποσχιστικό Κόμμα του Κεμπέκ, αλλά οι συνθήκες το επιβάλλουν προκειμένου να μην μετακομίσει η έδρα του ICAO στο Κατάρ.

To Kατάρ έκανε πρόταση να μεταφερθεί η έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας στην Ντόχα αλλά αυτό συναντάει ισχυρή αντίσταση εκ μέρους του Καναδά, του Κεμπέκ και του Μοντρεάλ.

Ο υπουργός εξωτερικών του Καναδά Τζόν Μπέρντ δήλωσε ότι το Κατάρ

είναι μια πλούσια χώρα που προσφέρει πολλά στο διεθνή οργανισμό αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί κριτήριο γιά τη μεταφορά του στη Ντόχα.

Οι χώρες που υποστηρίζουν την παραμονή της έδρας του ICAO στο Μοντρεάλ λένε ότι το Κατάρ βρίσκεται σε αντίθεση με το σκοπό του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας καθώς το πλαίσιο της δημοκρατίας εκεί είναι ασαφές.

Ο Καναδάς φιλοξενεί τον ICAO από το 1946. Τα σημερινά γραφεία του χτίσθηκαν το 1990 και κόστισαν 100 εκατομμύρια δολάρια. Απασχολεί 534 εργαζόμενους και αποφέρει 80 εκατομμύρια ετήσιο εισόδημα στην πόλη του Μοντρεάλ με επιπλέον 1200 θέσεις έμμεσης εργασίας.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση του Κατάρ έρχεται ως αντίδραση στην πολιτική της Οττάβας που είναι ιδιαίτερα φιλική προς το Ισραήλ.

Εαν μετακινηθεί η έδρα του ICAO από το Μοντρεάλ, εκτιμάται ότι ο Καναδάς θα υποστεί σημαντικό πλήγμα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα