Προκαταρκτική για το κόστος έξι νέων φυλακών διέταξε η εισαγγελέας

23:55 10/9/2013 - Πηγή: TNSite

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κόστος κατασκευής έξι νέων φυλακών σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του Τύπου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητά να ερευνηθούν

τα αναφερόμενα σε σχετικό δημοσίευμα, ότι δηλαδή ενώ τα σωφρονιστικά ιδρύματα ήταν πανομοιότυπα, τα πέντε εμφανίζονται να κόστισαν διπλάσιο ποσό σε σχέση με το έκτο. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι πέντε νέες φυλακές κόστισαν περί τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μια, ενώ η έκτη στοίχισε μόλις 16 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, άρθρο που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην κυριακάτικη Καθημερινή, αναφέρει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο: «Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή, η όλη υπόθεση που μυρίζει καραμπινάτο οικονομικό σκάνδαλο έχει αφετηρία κάπου στο 2004. Τότε αποφασίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η κατασκευή έξι νέων φυλακών (σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά). Ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν 21 εκατ. ευρώ εκάστη, καθώς μία ήταν η μελέτη και οι εγκαταστάσεις θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις. Υστερα όμως από τις γνωστές «ελληνικές» αναθεωρήσεις, η τιμή ανέβηκε αρχικώς στα 24 εκατ. ευρώ και τελικώς στα 31 εκατ. ευρώ που «τυγχάνει» να ήταν και το ανώτατο όριο της νόμιμης υπέρβασης (50%)».

Για το θέμα του κόστους των φυλακών, ενδιαφέρον έδειξε, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος απέστειλε το σχετικό δημοσίευμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να προβεί με τη σειρά της στις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.

Η κ. Κουτζαμάνη διέταξε επίσης να διερευνηθεί με άλλα προκαταρκτική έρευνα η διαρροή στον Τύπο του συμπληρωματικού πορίσματος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος που αφορούσε την έρευνα για δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα