«Πράσινο φως» από την τρόικα για την επόμενη δόση στην Ιρλανδία

00:29 23/4/2013 - Πηγή: TNSite
Η Ιρλανδία αναμένεται πλέον να λάβει το αμέσως προσεχές διάστημα την επόμενη δόση 1,6 δισ. ευρώ του δανείου της, καθώς η ΕΕ εξήρε την «συνεχιζόμενες σθεναρές επιδόσεις της» και την τήρηση των όρων του μνημονίου δανεισμού της.

Η Ιρλανδία θεωρείται «υπόδειγμα» μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια από την τρόικα κι αναμένεται να επανέλθει στις διεθνείς αγορές δανεισμού εντός του 2013.

Το πράσινο

φως από τους ειδικούς απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Με αυτή, το ποσό που έχει λάβει το Δουβλίνο από την τρόικα ως σήμερα θα ανέλθει σε 60 δισ. ευρώ.

Οι ειδικοί της Κομισιόν επαίνεσαν την Ιρλανδία διότι έλεγξε το έλλειμμά της και διεύρυνε τη φορολογική της βάση, μεταξύ άλλων. «Ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων που πέτυχε (η Ιρλανδία) όσον αφορά την εφαρμογή του δανειακού προγράμματός της, υπήρξε ήδη μια σταθερή βελτίωση της αντιμετώπισης της Ιρλανδίας από τις αγορές», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, σημείωσε πως το Δουβλίνο πρέπει να καταβάλει κι άλλες προσπάθειες και υπάρχουν ακόμη «κίνδυνοι» οι οποίοι σχετίζονται «με την εφαρμογή» των μνημονιακών μέτρων. Για παράδειγμα, επισήμανε την ανάγκη να βρεθούν «διαρκείς λύσεις για τους δανειολήπτες» με στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, κάτι που χαρακτήρισε «επείγουσα πολιτική προτεραιότητα», ενώ τόνισε πως «το κόστος της μισθοδοσίας» στον δημόσιο τομέα πρέπει να μειωθεί.

Νωρίτερα η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι το έλλειμμά της μειώθηκε το 2012 σε 7,6% από 13,4%, επίδοση πολύ καλύτερη της προβλεπόμενης.

Στις τελευταίες της προβλέψεις η κυβέρνηση του Έντα Κένι προέβλεπε ότι το ιρλανδικό έλλειμμα θα ανερχόταν σε 8,2% το 2012. Έτσι η Ιρλανδία σχεδόν πέτυχε το στόχο που της είχε τεθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 7,5% για το 2013 κάπου ένα χρόνο νωρίτερα.

Το δημόσιο χρέος όμως αντίθετα αυξήθηκε σε 117,6% επί του ΑΕΠ το 2012, από 106,4% το 2011.

Μετά την κρίση που πυροδότησαν οι τράπεζές της, η Ιρλανδία υπήχθη σε μνημόνιο στο τέλος του 2010 συμφωνώντας να λάβει 85 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντάλλαγμα την επιβολή πολιτικών λιτότητας.

Το 2010 η Ιρλανδία είχε δημόσιο έλλειμμα 30,8% του ΑΕΠ της.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα