Πολιτικό περιοδικό Maclean's: Από το grexit στο grecovery

08:42 11/7/2013 - Πηγή: TNSite

Σημαντικό τμήμα του άρθρου εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας και στο πόσο έχει αλλάξει το κλίμα των επενδυτικών προοπτικών για την χώρα.

Ως παράδειγμα αναφέρει το Ελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη όταν ήταν ακόμη έντονη η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με τους συμμετέχοντες να μην επιδεικνύουν ιδιαίτερη

ζέση για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αντίθετα, στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα στο ξενοδοχείο Plaza, 400 τραπεζίτες, στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών κ.α. στριμώχθηκαν κυριολεκτικά για να συζητήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και για να ακούσουν την Morgan Stanley και την Procter & Gamble να εξηγούν τα πλεονεκτήματα επενδύσεων σε τομείς από την ελληνική κτηματαγορά μέχρι και το ελληνικό γιαούρτι.

Επίσης γίνεται σαφές ότι παρά την υψηλή ανεργία και την ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται πλέον βελτίωση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, με τον οίκο Fitch να έχει αναβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας, τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να έχουν πέσει από το υψηλό του 40% στο 10% και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο να προβλέπει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επιπλέον τονίζεται ότι για το επόμενο έτος προβλέπεται πλεόνασμα του προϋπολογισμού και ανάπτυξη που θα φτάνει το 1,4%, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να δηλώνει ότι οι οικονομικές περιπέτειες της Ελλάδας θα είναι μία «κακή ανάμνηση».

Στο άρθρο εξηγείται ότι το Grexit έχει αντικατασταθεί από το Grecovery και επισημαίνονται δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με τις οποίες έχει τελειώσει η κρίση στην Ευρώπη και αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ τον επόμενο χρόνο.

Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, επισημαίνεται πως κανείς δεν αμφισβήτησε το εάν η Κροατία θα έπρεπε να υιοθετήσει το ευρώ και να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Αντίθετα οι κριτικές αφορούσαν το εάν η Κροατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ΕΕ και, όπως επισημαίνεται από τον Ιταλό οικονομολόγο κ. Bastasin, "η πολιτική βούληση [εντός της ΕΕ] είναι ισχυρότερη από οποιοδήποτε πρόβλημα".

Δείτε εδώ το άρθρο του πολιτικού περιοδικού

Πηγή: ΑΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα