Ποια βιταμίνη προστατεύει αποτελεσματικά το παιδί σας από αναπνευστικές λοιμώξεις;

02:08 16/11/2013 - Πηγή: TNSite

Νέα επιστημονική έρευνα απέδειξε πως η κατανάλωση βιταμίνης D λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα για το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.

Για την ακρίβεια,οι ευεργετικές της επιδράσεις οφείλονται στα επίπεδα 25-υδροξυ-βιταμίνης D στο αίμα, δηλαδή της ενεργής μορφής της βιταμίνης D, που είναι αντιστρόφως ανάλογα με την εμφάνιση οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα στο μυαλό της, διεθνής επιστημονική ομάδα υπέθεσε, ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D θα μείωνε

σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε παιδιά με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης.

Για να επαληθεύσουν την υπόθεσή τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως δείγμα 247 παιδιά από τη Μογγολία, στα μισά από τα οποία χορηγήθηκε καθημερινή κατανάλωση απλού (μη εμπλουτισμένου) γάλακτος (ομάδα ελέγχου), ενώ στα άλλα μισά χορηγήθηκε γάλα εμπλουτισμένο με 300 ΙU βιταμίνης D (ομάδα παρέμβασης).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συχνότητα περιστατικών οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού σε διάρκεια τριών μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D, η αναφορά περιστατικών οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού από τους γονείς ήταν κατά 50% μικρότερη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ότι στο παρόν δείγμα η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε παιδιά με χαμηλά επίπεδα είχε προστατευτική δράση κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Pediatrics, ενώ περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αναμένονται ώστε να επιβεβαιωθεί η νέα αυτή δράση της βιταμίνης.

ygeianews

Keywords
Τυχαία Θέματα