Πλημμύρισαν το Κίεβο για άλλη μια μέρα οι διαδηλωτές

02:29 9/12/2013 - Πηγή: TNSite
Πλήθος φιλοευρωπαίων Ουκρανών συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβο για να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την εξουσία, σε μία νέα επίδειξη δύναμης που σφραγίσθηκε από το συμβολικό γκρέμισμα ενός αγάλματος του Λένιν.

Κρατώντας ουκρανικές και ευρωπαϊκές σημαίες 250.000 έως 300.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πλατεία της Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας «παραίτηση». Οι οργανωτές δήλωσαν ότι

οι διαδηλωτές έφθαναν το ένα εκατομμύριο, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αριθμούσαν 60.000.

Η ουκρανική αντιπολίτευση κατέβηκε στους δρόμους από την περασμένη εβδομάδα αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατηγορώντας τον, μετά τις συνομιλίες που είχε με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα τη «στρατηγική σύμπραξη» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ότι θέλει να ρίξει τη χώρα στην αγκαλιά της Μόσχας.

Σε μία συμβολική κίνηση προς τη Μόσχα τριάντα διαδηλωτές γκρέμισαν και έσπασαν το άγαλμα του Λένιν που βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου.

Δύο βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα ήταν παρόντες στη σκηνή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος είδε τους διαδηλωτές να δένουν ένα σκοινί γύρω από το λαιμό του αγάλματος ύψους 3,4 μέτρων και να το τραβούν μέχρι να πέσει στο έδαφος.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντριι Τσεβτσένκο διαβεβαίωσε ότι η ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανήκει σε μία μεμονωμένη ομάδα διαδηλωτών και ότι δεν τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου του κινήματος.

Νωρίτερα, ο Αρσένι Γιατσενιούκ, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους διαδηλωτές να διευρύνουν το κίνημα αμφισβήτησης αποκλείοντας την έδρα της κυβέρνησης. Μέρος των διαδηλωτών εγκατέστησε σκηνές κοντά στην έδρα της κυβέρνησης και έστησε οδοφράγματα.

Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες (SBU) ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», έπειτα από «παράνομες ενέργειες ορισμένων πολιτικών», η ταυτότητα των οποίων δεν διευκρινίσθηκε.

Περί τους 20.000 συγκεντρώθηκαν στο Λβιβ, πόλη της κατά παράδοσιν φιλοευρωπαϊκής δυτικής Ουκρανίας, ενώ μικρότερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της ανατολικής, κατά παράδοσιν φιλορωσικής, ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Από τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα αποστολής συμφιλίωσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον στο Κίεβο.

Το αντικείμενο της επίσκεψης της Αστον συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στην οποία ο Μπαρόζο «επέμεινε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην ένταση στην Ουκρανία με την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα