Περσείδες απόψε Δευτέρα 12 Αυγούστου. Πεφταστέρια!

10:15 12/8/2013 - Πηγή: TNSite

Απόψε το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου, στον νυχτερινό μας ουρανό, θα κορυφωθεί μια ακόμα εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια, τους διάττοντες Περσείδες.

Φυσικά και το βράδυ της Τρίτης θα πρέπει επίσης να αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων.

Όσοι ξενυχτήσουν, θα δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει έως τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι γεμάτο, ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις

των μετεώρων.

Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές»

Η εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια μπορεί να φτάσει και τα 100 μετέωρα την ώρα, ενώ το γεγονός ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο», κάνει το σκοτεινό ουρανό ιδανικό για τις παρατηρήσεις τους.

Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».

Πρόκειται για μικρούς διαστημικούς βράχους που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά.

Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.

Είναι ορατά από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο και κορυφώνονται μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, με το ρυθμό των μετεώρων να φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Και καθώς η γη περνά μέσα από το νέφος των σωματιδίων αυτών, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, λαμβάνει χώρα στο νυχτερινό ουρανό το σχετικό φαντασμαγορικό θέαμα.

Τα μετέωρα («πεφταστέρια») είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά.

Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.

Στην Ελλάδα το θέαμα θα είναι ορατό, ιδίως αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική. Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα, αν και μερικές φορές διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεατών που ξενυχτούν.

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα