Παράγοντας καρκίνου γονίδιο που συμβάλλει στη διαδικασία του μαυρίσματος

10:35 30/10/2013 - Πηγή: TNSite

Ένα γονίδιο που συμβάλλει στην διαδικασία του μαυρίσματος, έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, σχεδόν το 80% των λευκών ανδρών φέρουν μια παραλλαγή αυτού του γονιδίου, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, έως και 3 φορές.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο

γονίδιο p53 βοηθάει στην προστασία του ανοιχτόχρωμου δέρματος από τις βλάβες τις υπεριώδους ακτινοβολίας προωθώντας τη διαδικασία μαυρίσματος , αλλά επιτρέπει σε εκ γενετής επιβλαβή βλαστικά κύτταρα να αναπτυχθούν στους όρχεις.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Ντάγκλας Μπελ, εξήγησε ότι το γονίδιο δεσμεύει μια συγκεκριμένη αλληλουχία του DNA που βρίσκεται σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ΚΙΤ ( KITLG ), η οποία διεγείρει την παραγωγή μελανοκυττάρων , προκαλώντας το μαύρισμα του δέρματος.

Για τη διεξαγωγή της ανάλυσης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε χιλιάδες δεδομένα που αφορούν στο ανθρώπινο γονιδίωμα και έκανε πολύπλοκα πειράματα για να επιβεβαιώσει το μοριακό μηχανισμό που συνδέει την συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου με τον καρκίνο των όρχεων.

"Η μελέτη έδειξε ότι μια παραλλαγή του γονιδίου p53 συνδέθηκε έντονα με καρκίνο των όρχεων , αλλά , παραδόξως , φάνηκε ότι είχε και μία θετική επίδραση, που πιθανόν να σχετίζεται με το μαύρισμα και την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία", επεσήμανα οι ερευνητές.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα