Παραδίδεται στην πρεσβεία της Βρετανίας στη Συρία η σορός του γιατρού

22:15 19/12/2013 - Πηγή: TNSite
Η σορός του Βρετανού γιατρού που πέθανε σε φυλακή της Συρίας θα μεταφερθεί αύριο «το αργότερο» στην πρεσβεία της Βρετανίας στη Βηρυτό, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ικανοποιώντας το αίτημα της οικογένειας, οι συριακές αρχές και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) διεξάγουν μια τελευταία νεκροψία με στόχο την εξακρίβωση των αιτιών του θανάτου του Αμπάς Χαν», ανέφερε

ο Μέκνταντ.

«Αμέσως μόλις η νεκροψία ολοκληρωθεί, η σορός θα μεταφερθεί στο Λίβανο από τη ΔΕΕΣ προκειμένου να παραδοθεί στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στη Βηρυτό» διευκρίνισε ο Μέκνταντ.

«Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο», προσέθεσε ο ίδιος.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο το Λονδίνο κατηγορεί ότι ευθύνεται για τον θάνατο του Βρετανού γιατρού, πέρασε στην αντεπίθεση χθες υποστηρίζοντας σε έκθεση ότι ο κρατούμενος «κρεμάστηκε» στο κελί του όπου κρατείτο καθώς διεξήγαγε «μη εγκεκριμένες δραστηριότητες».

Μέλος της βρετανικής κυβέρνησης κατηγόρησε προχθές τις συριακές αρχές ότι δολοφόνησαν «de facto» τον 32χρονο Βρετανό χειρουργό που κρατείτο από τον Νοέμβριο του 2012 στη Συρία, αφού εργάστηκε σε νοσοκομείο βοηθώντας θύματα του εμφυλίου. Μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησε επίσης τη Δαμασκό ότι ευθύνεται για τον θάνατό του, που όπως τόνισε οφείλεται σε «βασανιστήρια» που υπέστη.

«Αιτία θανάτου ήταν η ασφυξία λόγω απαγχονισμού» κατέληξε η επίσημη συριακή έκθεση, όπου υποστηριζόταν ότι ο Χαν είχε «αυτοκτονήσει» και ότι «η σορός (του γιατρού) δεν έφερε κανένα ίχνος βίας».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα